Hopp til innhold

– Murdoch ikke skikket til å lede internasjonalt selskap

Rupert Murdoch er ikke skikket til å lede et internasjonalt selskap, mener britiske parlamentarikere.

Rupert Murdoch

Mediemogul James Murdoch er ikke skikket til å lede et internasjonalt selskap, mener britiske parlamentarikere.

Foto: OLIVIA HARRIS / Reuters

– Rupert Murdoch har villedet myndighetene, og er ikke skikket til å lede et stort internasjonalt selskap.

Slik konkluderer britiske parlamentarikere i en ny rapport om telefonavlyttingsskandalen i Murdochs medieselskap News Corporation.

– Lukket bevisst øynene

Det britiske parlamentets kulturkomité startet arbeidet med rapporten kort tid etter at den kontroversielle britiske avisen News of the World ble lagt ned i juli i fjor.

Bakgrunnen for nedleggelsen var avsløringene om avisens omfattende bruk av ulovlig telefonavlytting som journalistisk metode.

Spesielt vakte det sterke reaksjoner da det kom fram at avisens journalister hadde hacket seg inn på telefonsvareren til 13 år gamle Milly Dowler, som ble kidnappet og drept i 2002.

Rapporten slår fast at ledelsen i selskapene som eide avisen, News International og News Corporation, bevisst lukket øynene for telefonavlyttingen.

Dermed mener de mediemogulen James Murdoch og hans sønn James må stå til ansvar.

  • Les også:

Delt langs partilinjer

Ikke hele komiteen bak rapporten ønsket å inkludere kommentarer om Murdochs ansvar i saken og hans skikkethet som leder av et stort internasjonalt selskap.

Alle de fire komitémedlemmene fra statsminister David Camerons konservative parti, Tory, nektet å godkjenne kommentarene om Murdoch.

Men med stemmene fra Labour og liberaldemokratenes medlemmer ble de likevel vedtatt.

Ett av Torys komitémedlemmer, Louise Mensch, beskyldte opposisjonspartiene for å bruke rapporten til å påvirke den britiske kringkastingsmyndigheten Ofcom.

Ofcom er nå i ferd med å vurdere om TV-selskapet BSkyB, som Murdochs News Corporation eier 39 prosent av, fortsatt er skikket til å beholde lisensen sin i Storbritannia.

Murdoch slår tilbake

– Komiteens kommentarer er uberettigete, skriver Murdochs News Corporation i en pressemelding.

Selskapet påpeker at komiteen er delt langs partipolitiske skillelinjer, og sier i tillegg at de allerede har gjort grep for å rette opp i de feilene som rapporten dokumenterer at har vært begått.

Dagen etter at rapporten ble lagt fram, gikk BSkyB offensivt med forsikringer om at de fortsatt er skikket til å sende TV i Storbritannia.

Selskapet viste til gode resultater hittil i år, og understreket at BSkyB og News Corporation er to ulike selskaper, skriver nyhetsbyrået AFP.

Telefonavlyttingsskandalen i Murdochs selskaper hindret News Corporation i å få full kontroll over BSkyB i fjor.

4. april gikk Rupert Murdoch av som styreleder i BSkyB, for å unngå at selskapet skulle bli assosiert med avlyttingsskandalen.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP