Hopp til innhold

6 kunstvettregler for ferskinger

98 % av samtidskunsten er dritt, sier kunstformidler Nick Gray. Her er snarveiene du trenger for å bli kunstkjenner:

Thomas og Trollkrem

Programlederjobben i 'Thomas og Den vanskelige kunsten' har budt på mange horisontutvidende opplevelser. Her er Thomas Alkärr avbildet sammen med kunstnerduoen Trollkrem

Foto: Simon Skreddernes / Coup Agency

Jeg har alltid drømt om å forstå kunst, men jeg kan ingen ting! Derfor har jeg det siste året som programleder i NRK2-serien «Thomas og den vanskelige kunste prøvd å gjøre kunsten min.

Det er tøft for en fersking å ta seg fram i kunstjungelen: Hva er god kunst, og hva er dårlig? Jeg synes det er vanskelig å se forskjellen, for jeg må innrømme at jeg har mye mindre peiling på kunst enn jeg kunne ønske. Men gjennom å dra ut på min egen kunstreise, har jeg plukket opp ett og annet.

Jeg har fått noen utrolige opplevelser og har snakket med folk som sier ting om kunst jeg ikke trodde jeg skulle få høre. Slik som Nick Gray som vi intervjuet i New York, han kaller seg kunstmisjonær, og mener at 98 % av all samtidskunst er dritt. Han vil peke oss i retning av de gode kunstopplevelsene så vi får mest tid med det som er bra, og mulighet til å lære å elske kunst.

Men er du kunst-newb slik som meg, så har du en vei å gå for å komme dit. Da kan det være godt å ha noen kunstvettregler med seg på turen:

1. Ikke lat som at du skjønner alt fra start
For å lære mest mulig kan det være lurt å ikke late som du vet alt fra før. Hvis du ikke vil vise hvor dypt uvitenheten din stikker, er et smart tips å si minst mulig til å begynne med. Ikke gå rett på kunstanalyse, erfaring viser at du vil bli avslørt fortere enn du rekker å si "jeg prøver for hardt". Kryss fingrene for at du møter folk som har lyst til å hjelpe deg.

Dyr kunst eller billig dekorasjon?

NEWBIE: I møte med samtidskunsten kan det være vanskelig å vite hva som er kunst, og hva som rett og slett er dekor. Hjemme hos kunstsamlerene Shelley og Phil Aarons i NY finnes begge deler, og blir det klart at ferskinger lett kan ta feil...

2. Ikke glem å lytte til erfarne kunstfolk
Som kunstnovise kan du regne med at ALLE er mer erfarne enn deg. Snakk med gamle ringrever, men også med de nyforelska kunstfolkene, de som nettopp har knekket koden og som fortsatt er litt vimsete i hodet av denne nyoppdagede kjærligheten. De husker fortsatt hvordan det er å være deg, altså en som ikke har funnet ut av det.

Thomas med kunstmisjonær Nick Gray

HELT FRELST: Nick Gray kaller seg kunstmisjonær, han ser det som sin oppgave å bringe det glade

3. Ikke tro du kan alt, overlat strippingen til profesjonelle

Hvis du likevel føler at du absolutt trenger å ta av deg klærne for kunsten, for det er lov altså, så må du huske en ting: Tyggegummi. Ikke fordi det får deg til å føle deg som en tenåring igjen, men fordi du må lure hjernen din til å tenke på hva som helst annet enn at du er naken i et rom fullt av påkledde folk, og at alle stirrer på deg. Og det funker!

Thomas som aktmodell

UTEN EN TRÅD: For å komme i nærkontakt med kunsten, hvorfor ikke rett og slett kle seg naken?

4. Ikke glem å kle deg etter forholdene når du skal på galleri
Det klassiske bildet av et kunstgalleri er den hvite boksen, og den ser omtrent lik ut overalt. Men hvis galleriet du skal besøke tilfeldigvis er plassert på fjorten meters dyp på havets bunn kan det hende at du trenger mer enn en lys lindress og et hvitvinsglass.

Museum på havets bunn

PÅ DYPT VANN: En reise i kunstens verden kan ta deg ut på dypt vann, dog sjelden i så bostavelig forstand som her, på Jason deCaires Taylor.undervannsutsilling i Lanzarote.

5. Ikke dropp forberedelsene – meld deg på kurs
Man kan aldri være forberedt nok, og det finnes kurs for alt mulig her i verden. Også for performance-kunst. Like pinlig som det er starten, like lurt er det å kaste seg inn i en verden som du ikke kan noe om fra før. Særlig hvis du bortimot forakter performance fordi du synes det er irriterende, provoserende og bare rart. Før du tar det kurset, altså.

Thomas tar et kurs i performance-kunst

I VILLREDE: På performance-kurs har kunstinteresserte fra hele Europa meldt seg på. Men hva er det egentlig man skal lære der?

6. Ikke gi deg hvis du virkelig vil ha et svar
Hvis du lurer på hva kunstnere egentlig vil si med kunsten sin, må du bare spørre. Det verste som kan skje er at kunstnerne blir provoserte og nekter å svare. Slik gikk de da kunstnerduoen Trollkrem ble spurt om hva meningen bak bildene hvor de poserer nakne brunmalte fra topp til tå, fulle av fjær og teaterblod:

Thomas og Trollkrem

FASINERENDE OG VANSKELIG Å FORSTÅ: Hva vil dere egentlig si med kunsten deres? Dette er ikke spørsmål Trollkrem-duoen Jennie Hagevik Bringaker og Tor Erik Bøe er spesielt begeistret for å få, viser det seg.

I NRKs nettspiller kan du se Tomas og den vanskelige kunsten,

Kulturstrøm

 • Siri Storheim vant Likestillingsprisen

  Siri Storheim, hornist og masterstudent på Norges musikkhøgskole, tildeles Likestillingsprisen 2022 av Norsk Komponistforening. Prisen får hun for sitt bidrag til debatt om kjønnsbalanse og mangfold i de norske musikkinstitusjonene.

  Høsten 2022 skrev hun kronikk og debatterte at semesterplanen for høgskolens symfoniorkester kun består av mannlige komponister og dirigenter. Og at "På Norges Musikkhøgskule er det sannsynleg å gå ein heil grad utan å sjå ein kvinne eller ein person med minoritetsbakgrunn på dirigentpodiet."

  Prisen ble delt ut under KORKs konsert i Store Studio torsdag 2. februar, som du kan høre i NRK Radio her

  Musikkhøgskolens rektor, Astrid Kvalbein, fikk selv Likestillingsprisen i 2018 mens hun jobbet ved Universitetet i Oslo.

  Siri Storheim tildeles Likestillingsprisen 2022 av Norsk Komponistforening. Hun er hornist og tidligere studentutvalgsleder ved Norges musikkhøgskole.
  Foto: Alexander Henshaw
 • Australia dropper kong Charles på pengesedlene

  Australias sentralbank sier at de vil fjerne den britiske monarken fra pengesedlene sine.

  Fram til nå har avdøde dronning Elizabeth prydet femdollarseddelen i Australia, siden landet har den britiske monarken som statsoverhode.

  Hun skal ikke erstattes av sin etterfølger kong Charles.

  I stedet for monarken skal femdollarseddelen få et motiv som hedrer urfolkets kultur og historie.

  Sentralbanken og regjeringen har blitt enige om at ingen av landets nye dollarsedler vil ha en britisk monark som motiv.

  Den venstre-orienterte regjeringen ønsker at Australia på sikt skal bli en republikk.

  Landet holdt en en folkeavstemning om dette i 1999, da tapte den republikanske siden med knapp margin.

  Storbritannias kong Charles III
  Foto: Jack Hill / AP