116-åring ble Årets tidsskrift

Det nynorske tidsskriftet ”Syn og segn” ble kåret til Årets tidsskrift under litteraturfestivalen på Lillehammer. Nytt av året er kåringen av Årets komet. Prisen går til motebladet ”Personae”.

Tidsskriftene "Syn og segn" og "Personae"
Foto: Hilde Bruvik / NRK

For fjerde gang ble Årets tidsskrift kåret, i regi av Norsk tidsskriftforening. Vinneren har holdt det gående i hele 115 år, og er med dette Norges nest eldste tidsskrift, etter ”Samtiden”, med 3000 eksemplarer i opplaget.

Juryen, som består av Kjell Lars Berge, Karin Haugen, Martin Lindell, Terje Thorsen, og Birgitte Kjos, begrunner prisen til ”Syn og Segn” med at bladet er både spennende og lesbart, har humor og spenst, og er med på å sette dagsorden. Bladet har rent og lesbart språk, med vekt på godt foto-arbeid, heter det videre i begrunnelsen.

Nytt av året er at juryen også kårer Årets komet.

Motebladet ”Personae” får prisen fordi juryen mener dette er en svært ambisiøs nykommer, i sjangeren moteblad. Det peker seg ut og tenker annerledes. Det er like naturlig både i kiosk som bokhylle, og gjør leseren i stand til å tenke selv, begrunner juryen.

Kulturstrøm

 • Kvinnelig forfatter var tre menn

  Fredag kveld mottok forfatter Carmen Mola en litteraturpris i sitt hjemland, Spania. Men da Mola kom for å motta prisen, var det ikke én kvinne, men tre menn, som entret scenen. Jorge Díaz, Agustín Martínez og Antonio Mercero har nemlig skrevet alle bøkene under et kvinnelig pseudonym.

  Prisen var på én million euro, og ble tildelt forfatteren for hennes spennende krimbøker, ofte med en sterk kvinnelig hovedrolle. De tre forfatterne bak bøkene sa under utdelingen at de ikke la så mye vekt på at de brukte et kvinnelig pseudonym, skriver Washington Post.

  Forfattertrioen Jorge Díaz, Agustín Martínez og Antonio Mercero skriver under navnet Carmen Mola.
  Foto: JOSEP LAGO / AFP
 • TV-spesial med Adele hos Oprah

  Den britiske superstjernen Adele får et eget to timers TV-program på amerikanske CBS i forkant av sitt nye album «30», som lanseres i midten av november. Programmet vil bestå av en konsert med de nye låtene, samt et intervju med Oprah Winfrey, skriver Variety.