- Øvingslokalet vårt skal sprenges

Valkyrien Allstars var på direkten i radioen, men måtte løpe rett etterpå - bandets øvingslokale skulle sprenges.

Valkyrien Allstars på besøk i studio hos Radioselskapet, NRK P2
Foto: Inger-Marit Sæby / NRK

Valkyrien Allstars, Varangerfestivalen 2009

Valkyrien Allstars, her ved Tuva Livsdatter Syvertsen på Varangerfestivalen i 2009, er blitt kjent for sin spesielle blanding av folkemusikk og rock.

Foto: Kaspar Fuglesang / NRK

Til tross for at de hadde fått en dramatisk beskjed litt før dukket Valkyrien Allstars opp i NRKs studio på Marienlyst og spilte live.

Hør: Intervju med Valkyrien Allstars (del 1)
Hør: Intervju med Valkyrien Allstars (del 2)

- Skal sprenges

- Da vi var på øving i går tikket det inn en tekstmelding om at øvingslokalet vårt skal sprenges i dag. Det skjer om ca. en time, så vi har litt dårlig tid, sa Tuva Livsdatter Syvertsen og resten av Valkyren Allstars som gjorde unna radiojobben før de kunne dra for å rydde vekk instrumenter og forsterkere.

- Men de sprenger ikke mens dere er her?

- Nei, i så fall ville jo denne opptredenen blitt nokså legendarisk.

Valkyren Allstars, som i tillegg til Tuva består av Ola Hilmen og Erik Sollid, var denne tirsdagen ukas husorkester på tirsdagsscenen til Radioseskapet på NRK P2.

Ikke vanskelig balansegang

Bandet «kødder ikke med historien, men vinkler den annerledes», stod det å lese i en omtale av deres debutalbum for tre år siden.

Bandet synes ikke det er en vanskelig balansegang.

- Nei, det handler vel mer om at den tradisjonelle folkemusikken står ganske sterkt i Norge at det er stort behov for også å gjøre andre ting, synes vi – og at det skal være en balanse mellom det nye og det gamle. Det kan fint leve sammen – det ene ødelegger ikke for det andre.

- Vi er jo veldig opptatt av den tradisjonelle musikken også og spiller jo den også. Men i Valkyrien har vi et fristed hvor vi gjør akkurat hva vi vil. Det er gøy å utfordre instrumentene også, for de brukes jo mest stående for seg selv.

- Fele går til alt

- Men kan man «kødde» med den tradisjonelle folkemusikken?

- Man kan jo lage dårlige versjoner, men vi har veldig respekt for det og vi har jo peiling på det vi driver med, så føler ikke at vi tråkker på noe.

I disse dager er folkemusikkrockerne aktuelle med en coverversjon av Kjøtt-låta «Nå vil jeg ikke leke med teitinger mer» - en låt bandet sjøl mener kler litt fele.

- Vi syntes rett og slett det var en sinnsykt kult låt som vi har hørt masse på. Så begynte vi å tukle litt med den og syns egentlig det passa ganske bra sammen. Den viste seg å kle fele veldig bra, sier Tuva som mener fele går til alt – som poteten.

Kulturstrøm

 • Skal lage nytt studioalbum

  Coldplay skal jobbe med et nytt album neste år, ifølge Mat Whitecross som er regissøren bak filmen «A Head Full Of Dreams», som forteller den 20 år lange historien om bandet, melder underholdningsnettstedet NME. – De har hatt pause i år, noe de ikke har for vane, sier Whitecross til nettstedet. Det nye studioalbumet blir Coldplays åttende.

  Coldplay
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
 • Filmanmeldelse: Rafiki

  Den Kenyanske filmen Rafiki ble først bannlyst i hjemlandet, der likekjønnede forhold er straffbart med opptil 14 års fengsel. Dette understreker bare temaet i denne historien, som er en varm og øm fortelling om homofil kjærlighet som blir møtt av samfunnet på brutalt vis, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Rafiki
  Foto: Europafilm