- Øvingslokalet vårt skal sprenges

Valkyrien Allstars var på direkten i radioen, men måtte løpe rett etterpå - bandets øvingslokale skulle sprenges.

Valkyrien Allstars på besøk i studio hos Radioselskapet, NRK P2
Foto: Inger-Marit Sæby / NRK

Valkyrien Allstars, Varangerfestivalen 2009

Valkyrien Allstars, her ved Tuva Livsdatter Syvertsen på Varangerfestivalen i 2009, er blitt kjent for sin spesielle blanding av folkemusikk og rock.

Foto: Kaspar Fuglesang / NRK

Til tross for at de hadde fått en dramatisk beskjed litt før dukket Valkyrien Allstars opp i NRKs studio på Marienlyst og spilte live.

Hør: Intervju med Valkyrien Allstars (del 1)
Hør: Intervju med Valkyrien Allstars (del 2)

- Skal sprenges

- Da vi var på øving i går tikket det inn en tekstmelding om at øvingslokalet vårt skal sprenges i dag. Det skjer om ca. en time, så vi har litt dårlig tid, sa Tuva Livsdatter Syvertsen og resten av Valkyren Allstars som gjorde unna radiojobben før de kunne dra for å rydde vekk instrumenter og forsterkere.

- Men de sprenger ikke mens dere er her?

- Nei, i så fall ville jo denne opptredenen blitt nokså legendarisk.

Valkyren Allstars, som i tillegg til Tuva består av Ola Hilmen og Erik Sollid, var denne tirsdagen ukas husorkester på tirsdagsscenen til Radioseskapet på NRK P2.

Ikke vanskelig balansegang

Bandet «kødder ikke med historien, men vinkler den annerledes», stod det å lese i en omtale av deres debutalbum for tre år siden.

Bandet synes ikke det er en vanskelig balansegang.

- Nei, det handler vel mer om at den tradisjonelle folkemusikken står ganske sterkt i Norge at det er stort behov for også å gjøre andre ting, synes vi – og at det skal være en balanse mellom det nye og det gamle. Det kan fint leve sammen – det ene ødelegger ikke for det andre.

- Vi er jo veldig opptatt av den tradisjonelle musikken også og spiller jo den også. Men i Valkyrien har vi et fristed hvor vi gjør akkurat hva vi vil. Det er gøy å utfordre instrumentene også, for de brukes jo mest stående for seg selv.

- Fele går til alt

- Men kan man «kødde» med den tradisjonelle folkemusikken?

- Man kan jo lage dårlige versjoner, men vi har veldig respekt for det og vi har jo peiling på det vi driver med, så føler ikke at vi tråkker på noe.

I disse dager er folkemusikkrockerne aktuelle med en coverversjon av Kjøtt-låta «Nå vil jeg ikke leke med teitinger mer» - en låt bandet sjøl mener kler litt fele.

- Vi syntes rett og slett det var en sinnsykt kult låt som vi har hørt masse på. Så begynte vi å tukle litt med den og syns egentlig det passa ganske bra sammen. Den viste seg å kle fele veldig bra, sier Tuva som mener fele går til alt – som poteten.

Kulturstrøm

  • Kvinneskjellettfunn trolig leder

    Gjenstandene i båtgraven som ble funnet høsten 2017 på Hillesøy utenfor Tromsø tyder på at kvinnen ble gravlagt omkring år 800, i starten av vikingtiden. Arkeologen som leder utgravningene mener Hillesøykvinnen trolig var en lederskikkelse i et norrønt høvdingdømme, melder Forskning.no.

    Skjelettet av en kvinne funnet i en båtgrav på Hillesøy
    Foto: Norges arktiske universitetsmuseum
  • Sjeldne saksofoner stjålet

    Den italienske samleren Attilio Berni har brukt 25 år på å bygge opp en samling av 600 sjeldne saksofoner. Sist helg kom tyver seg unna med 35 av dem, til en verdi av 2,9 millioner kroner. Blant de stjålne instrumentene er saksofoner som er laget på 1800-tallet. Åtte av dem er nå funnet igjen. Berni har planer om å åpne det han hevder vil bli verdens første saksofonmuseum til høsten.