Hopp til innhold

- Ekstremt god stemning

Line Verndal er raus med rosen etter at Petter Næss nå har spilt inn de to første episodene av den tredje Hïmmelblå-sesongen.

Line Verndal
Foto: Liv Ask / NRK

- Det er ekstremt god stemning på settet. Alle har lyst til å være her, og det er fantastisk å jobbe med en så erfaren regissør som Petter er, sier Line.

Petter Næss regisserer

Den Oscar-nominerte regissøren Petter Næss har ansvaret for de to første episodene av tredje, og siste sesong av Himmelblå.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

LES MER: Fra Hollywood til Ylvingen

Det har gått over ett år siden forrige runde med innspilling ble avsluttet. Line merker at det har gått litt tid. Serien har gått sin seiersgang på NRK1, med publikumsrekord i siste episode.

LES MER: Tidenes dramasuksess

Forrige helg ble det to Gullruter (beste TV-drama og beste kvinnelige skuespiller til Lena Kristin Ellingsen). Mye ståk, virak, og kanskje ikke helt enkelt å skru tida tilbake?

LES MER: Himmelblå beste TV-drama

- Det var veldig lett å finne tilbake til Marit igjen. Kim er borte og hun har forandret seg, men det kom likevel av seg selv, forteller Line. Som denne gangen er alene i Brønnøysund, uten datteren, som nå har begynt i barnehage i Oslo.

- Det er vel egentlig litt verre enn det jeg hadde tenkt, men jeg har en uke på, og noen dager fri, så det går greit, sier Line.

Flere barn på Ylvingen

Om ikke Helle er med til Brønnøysund, så har det dukket opp flere barn på Ylvingen! Som i aller første episode av Himmelblå kommer rådmann Leif Grøndahl på besøk, til Brynjars store fortvilelse.

Marit Adeleide Andreassen

Leif Grøndahls kone Turid spilles av Marit A. Andreassen.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

Men Leif kommer ikke alene. Kona Turid (spilt av Marit Adeleide Andreassen) er ombord i Roys båt, sammen med døtrene Jenny, Ida, Veronika og Frida.

Elefant i glasshus

Marit Andreassen er dedikert Himmelblå-fan, og trodde ikke det var sant da telefonen med spørsmål om hun var interessert i rollen som Turid kom.

- Jeg ble helt sjokkert. Nå går det bedre, men de første dagene følte jeg meg som en elefant i glasshus. Jeg var redd jeg skulle ødelegge alt. Det er med stor ydmykhet jeg er her, smiler Marit.

- Hvem er Turid?

- En veldig allright dame. Hun er sterk, en fighter og har en yrkeskarriere som flyvertinne. Likevel har hun rukket å føde fire barn. Hun er glad i mannen sin og familien, og vil at de skal ha det bra. Og så har hun noen hemmeligheter som hun sliter med, smiler Marit lurt.

Liten pause

I dag tar Himmelblå-innspillingen en pause, før den starter opp igjen etter Himmelfart-helgen. Da er det Trond Fausa Aurvåg som overtar regien etter Petter Næss.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK