Råd og info - oppdaterte råd og informasjon om korona

Hopp til innhold

Råd og informasjon

Restriksjoner

Denne siden blir for tiden ikke oppdatert. Bruk FHIs nettsider for siste oppdaterte råd og informasjon for din kommune.

Helsemyndighetene har gitt flere råd og anbefalinger til befolkningen i forbindelse med koronautbruddet. Her finner du det viktigste.

Dette kan du gjøre (og ikke)

Hold avstand

Om man ikke er i familie eller samme husstand, skal man holde avstand:

Inne:  1 meter avstand
Ute:  1 meter avstand
Fra og med 7.mai er det lov med arrangement med inntil 50 personer hvor man kan holde en meters avstand.

Lær mer om hvordan disse nasjonale tiltakene fungerer her. 

Elevene i 5.–10. klasse og videregående skoler vil kunne starte på skolen mandag. 

Følgende regler gjelder fra 7.mai:

  • Anbefalt størrelse på grupper i private sammenhenger økes fra fem til maksimalt 20 personer, forutsatt at man kan holde minst én meter avstand.
  • Dette innebærer også at treninger og annen organisert idrettsaktivitet kan gjennomføres for inntil 20 personer som holder minst én meter avstand.
  • Idrettshaller kan åpne. Det er forbud mot bruk av garderober i idrettshaller.
  • Det tillates arrangementer med inntil 50 deltakerne på offentlig sted, der deltakerne kan holde minst én meter avstand til hverandre og der det er en ansvarlig arrangør. Dette gjelder alle typer arrangementer.
  • Forbudet mot utenlandsreiser for helsepersonell oppheves. Utenlandsreiser frarådes fortsatt. Personer som har vært i utlandet, må i karantene ved hjemkomst.
  • Befolkningen må være forberedt på at reisekarantene kan vare over sommeren. •
  • Karanteneplikten endres fra 14 til 10 døgn. Personer som har hatt nærkontakt inntil 48 timer før en bekreftet smittet person fikk de første symptomene, skal i karantene. Man skal fortsatt i karantene hvis man har vært i kontakt med smittede personer med mindre enn to meters avstand i mer enn 15 minutter.
  • Det gis unntak fra karanteneplikten i seks måneder for personer som har gjennomgått infeksjon med SARS-CoV-2.
  • Arbeidsgivere bør sikre at de ansatte kan holde en avstand på minst én meter i hele arbeidstiden. I områder av landet der de ansatte er avhengig av å bruke offentlig transport, oppfordres arbeidsgivere å legge til rette for hjemmekontor og elektronisk møtevirksomhet i så stor grad som mulig. Dette gjelder særlig i Oslo-området og i andre byer med press i kollektivtrafikken.

Fra og med 1. juni tas det sikte på følgende endringer:

  • Fornøyelsesparker kan åpne.
  • Det åpnes for organisert svømming, inkludert skolesvømming.
  • Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet utarbeider nye fritidsreiseråd senest 15. mai. Rådene skal gjelde fra 1. juni.

Fra og med 15. juni tas det sikte på følgende:

  • Det åpnes for arrangementer med opptil 200 personer.
  • Intensjon om å åpne treningssentre, forutsatt at helsemyndighetene i samarbeid med bransjen har kommet fram til forsvarlige smitteverntiltak.
  • Intensjon om å åpne badeland og svømmehaller generelt for publikum, forutsatt at helsemyndighetene i samarbeid med bransjen har kommet fram til forsvarlige smitteverntiltak.
  • Seriespill i toppfotballen blir tillatt fra 16. juni, etter unntak i covid-19-forskriften.
Stengte institusjoner

Stengte institusjoner

  • 20. april åpnet barnehager.
  • 27. april åpnet 1-4. trinn i barneskolen.
  • Mandag 11.mai vil elever i 5.–10. klasse og videregående skole kunne starte på skolen.
  • Universiteter åpnet for studenter som er på slutten av studiet og er avhengig av å være på universitetet.
  • Universitet, høyskoler og andre utdanningsinstitusjoner er stengt med unntak nevnt over.

Helsedirektoratet anmoder om å ikke besøke personer i institusjoner med sårbare grupper (eldre, psykiatri, fengsel etc).

Stengte_virksomheter

Stengte virksomheter

  • Treningssentre, svømmehaller o.l. åpnet fra 15.juni
  • Restauranter, kantiner, puber, barer, utesteder med unntak av de som kan legge til rette for minst 1 meters avstand. Matservering skal ikke skje som buffet.
  • Det er utarbeidet en bransjestandard for smittevern slik at helsefaglige virksomheter utenfor spesialisthelsetjenesten, som for eksempel psykologer, fysioterapeuter og kiropraktorer, kan holde åpen fra 20. april. 
  • En tilsvarende standard er laget slik at frisører, hud- og kroppspleie, tatovering, piercing o.l. kan holde åpent fra 27. april.
  • Sjekk også kommunens nettside for lokale bestemmelser og råd.
Stengte arrangementer

Stengte arrangementer

  • Kultur- og idrettsarrangementer med mer enn 500 deltakere er forbudt fram til 1. september. Idrettsaktiviteter kan gjennomføres når Helsedirektoratets anbefalinger om avstand og grupper følges.

Reiseråd

Reiser

  • Hytteforbudet ble opphevet 20.april. 
  • Unngå offentlig transport hvis du kan
  • Unngå steder du kommer nær andre
  • Kollektivtilbudet opprettholdes så de som jobber i kritiske samfunnsfunksjoner kan komme til og fra jobb med god avstand til hverandre
  • Innenlands transport skal gå mest mulig som normalt
  • Helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys å reise til utlandet, både privat og i tjeneste, foreløpig ut april 2020
  • Alle som kommer tilbake fra utlandet skal i karantene i 10 dager

    Sjekk også kommunens nettside for lokale bestemmelser og råd.

Mer informasjon

Asterix

Symptomer og forebygging

Hvordan hindrer jeg smitte?

Å vaske hendene godt og ofte er – ved siden av myndighetenes restriksjoner – det mest effektive våpenet mot smitte.

Viruset blir brutt ned av vanlig såpe, men man må vaske hendene riktig. Denne guiden bygger på WHOs «How to wash hands». Det kan være lurt å henge den opp der du vasker hender – du kan laste ned en utskriftsversjon her (PDF).

Lær å vaske hender

1

Skyll hendene under rennende vann.

2

Ta nok såpe til at begge hendene kan dekkes.

2

Gni håndflatene mot hverandre for å fordele såpen.

3

Gni høyre håndflate mot venstre håndbak, også mellom fingrene.  Gjenta med motsatt hånd.

4

Flett fingrene sammen og gni håndflatene mot hverandre.

5

Med sammenlåste fingre, gni baksiden av fingrene mot motsatt håndflate.

6

Grip rundt tommelen på motsatt hånd og roter. Bytt hender og gjenta.

7

Plasser fingertuppene i håndbaken på motsatt hånd og sirkuler. Bytt hender og gjenta.

1

Skyll hendene under rennende vann.

Tørk hendene

Bruk et rent håndkle eller papirlommetørkle til å tørke deg og til skru av vasken.

Viruset smitter mellom mennesker via dråpesmitte, gjerne hosting og nysing. Det kan også sitte på overflater som dørhåndtak og gelendre. Forskere regner med at tallet på smittede trolig er langt høyere enn det som er registrert. Smitten sprer seg som ved forkjølelse og influensa, på tre måter:

Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer i nærheten.

Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre.

Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til overflater gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene, og andre kommer i kontakt med gjenstanden.

Symptomer

De første dagene dagene opplever de fleste feber og symptomer som minner om influensa. Mange kjenner seg slapp og uvel. I tidlig fase av sykdommen har mange vondt i hodet, feber og tyngre pust. Etter hvert vil dette kunne forverre seg.

Fase1

Neste fase er gradvis økende hoste og tung pust som kan ende med akutt lungesvikt. Akutt lungesvikt eller åndenød som krever oksygentilførsel, forekommer kun i de verste tilfellene.

Fase3

Man kan også ha covid-19 helt uten å utvikle symptomer. Dette gjelder særlig barn og yngre voksne. Det er foreløpig uklart i hvilken grad personer uten symptomer sprer sykdommen.

Fase4

Hvor farlig er viruset?

Det varierer. Noen har fått milde symptomer, mens andre har blitt alvorlig syke og dødd. Smittede kan få feber, hoste og pusteproblemer. I alvorlige tilfeller kan det utvikle seg til lungebetennelse, akutt lungesvikt og nyresvikt.

Antibiotika fungerer ikke på virus, og vanlig influensamedisin vil heller ikke fungere. Smittede som legges inn på sykehus får væsketilførsel og kan få hjelp til å puste. I de mest alvorlige tilfellene brukes respirator. Ellers må immunforsvaret gjøre jobben.

Antall smittede som dør holder seg lavt, ifølge Verdens helseorganisasjon. Mange av de døde er eldre eller hadde andre helseproblemer fra før av.

Hvordan fungerer en respirator?

Ventilator spyr inn luft

En respirator er en maskin som puster for pasienten. Maskinen etterligner pusting ved å blåse luft inn i lungene i noen sekunder, for å så la luften strømme ut igjen. Dette gjøres 12 til 20 ganger per minutt.

Oksygen sprer seg ut i blodet

I ekstreme sykdomstilfeller er lungenes evne til å transportere oksygen ut til blodet veldig svekket. Da kan respiratoren blåse rent oksygen inn i lungene for å forsøke å opprettholde oksygennivået i blodet.

Filter varmer og fukter luften

Hvis pasienten må ha luften direkte ned i luftrøret må luften fra respiratoren være fuktet og oppvarmet før den blåses inn i lungene. Respiratoren har et eget filter eller kammer som gjør dette.

Mer informasjon

Det er viktig at folk som tror de kan være smittet ikke møter opp hos lege eller legevakt, men blir hjemme og tar kontakt på telefon. Ved behov for akutt helsehjelp kan du ringe nærmeste legevakt på 116 117.
Ring 113 kun ved livstruende sykdom eller skade.

Du kan finne mer informasjon på Koronavirus | helsenorge.no eller ringe informasjonstelefonen 815 55 015.

Asterix

Om koronaviruset

Hva er et koronavirus?

Koronaviruset er et såkalt RNA-virus. Genmaterialet består av RNA i stedet for DNA. Det gjør at viruset sprer seg raskt og mutasjoner forekommer hyppigere. 5. mars 2020 ble det kjent at koronaviruset har utviklet seg til to varianter. Den opprinnelige virustypen, kalt S-typen ser ut til å gi mild sykdom. Den andre versjonen, kalt L-typen er mer aggressiv og sprer seg raskere. Nå er det S-typen som øker i utbredelse etter at den hissige varianten har vært redusert siden januar.

INFISERT: Et farget bilde av en celle (den grønne) som er infisert av SARS-CoV-2-viruset (de gule), også kjent som det nye koronaviruset. Bildet er isolert fra en prøve tatt fra en pasient som har påvist covid-19.

Foto: FOTO: NIAID

Hvor kommer viruset fra?

Viruset ble først oppdaget i Wuhan i Kina. Byen har 11 millioner innbyggere og ligger vest for Shanghai.

De første mistenkte smittetilfellene dukket opp i slutten av desember 2019, og det første dødsfallet ble registrert 9. januar. De første tilfellene av korona-smitte mellom mennesker i Wuhan har trolig skjedd allerede i midten av desember.

I likhet med lungevirusene Sars og Mers regner man med at viruset har smittet fra dyr. Det er foreløpig ikke sikkert hvilket dyr det kommer fra, men de mest sannsynlige smittekildene er slanger, flaggermus, grevlinger eller rotter.

Mange av de første smittede jobbet eller oppholdt seg på sjømatmarkedet i Wuhan, der levende og nylig slaktede dyr er til salgs.

Mer informasjon

Asterix

Endringslogg

  • 30. april: Oppdatert anbefalt avstand og arrangmentsregler.
  • 27. april: Oppdatert med hvilke institusjoner, virksomheter og arrangementer som er stengt.
  • 21. april: Opprettet endringslogg
  • 21. april: Oppdatert anbefalt avstand utendørs til å samsvare med Helsedirektoratets råd om 2 meter
  • 16. april: Omstrukturert rekkefølgen på elementer på siden, lagt til håndvaskguide, mindre oppdateringer av tekst om viruset, fjernet utdaterte råd om karantene etter reiser