NRK Meny
Normal

Isbroen på plass i København

En variant av Vebjørn Sands isbro er nå på plass på slottsplassen foran Christianborg i København. Den første står i Antarktis.

Isbro av Vebjørn Sand
Foto: Nanna Kreutzmann / Scanpix/AP

Sands tanke er å bringe et stykke av Antarktis til den vestlige verden. Akkurat som Sands bro, vil Antarktis smelte under dagens klimapolitikk.

Den norske kunstneren Vebjørn Sand

Den norske kunstneren Vebjørn Sand

Foto: Casper Christoffersen / Scanpix/AFP

Den 15 meter lange smeltende isbroen i København er den fjerde i rekken. I tillegg til broen i Antarktis, reiste han en utenfor FN-bygningen i New York i 2007. Den tredje ble avduket i januar i år i Ilulissat på Grønland.

Jobbet i fryseboks

Det ligger mange timers arbeid bak broen som ble avduket i kveld. Vebjørn Sand har stort sett jobbet i i en stor fryseboks i 25 grader minus. Han har lagt lag på lag på isbroen, som Leonardo da Vinci tegnet i 1502.

Siden ble den ett tonn tunge broen fraktet i frysebil fra Moss til København, skriver moss-avis.no .

Økt bevissthet

Den norske kunstneren håper at prosjektet kan bidra til økt bevissthet om global oppvarming og skadene slike klimaendringer fører med seg.

- Jeg håper broen ikke smelter helt før klimatoppmøtet i København starter 7.desember, sier Vebjørn Sand til mediene på Slottsplassen i København i kveld.

ALT OM: Klimatoppmøtet i København

Vebjørn Sands isbro i København 5. desember
Foto: Nanna Kreutzmann / Scanpix/AP
Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.