Obama: - Dette kom ikke lett

USA har kommet til enighet med Kina, India og Sør-Afrika. Obama har imidlertid forlatt København, før den siste avstemmingen.

Obama i København fredag

Obama går gjennom pressekonferanse-rommet fredag.

Foto: Adrian Dennis / Scanpix/AFP

Kristin Granbo byline
Foto: Astrid Rommetveit / NRK

Enigheten skal blant annet gå på kontroll av de ulike landenes kutt-tiltak, noe Kina lenge har vært mot.

Sent i kveld fortalte også en europeisk diplomat at industrilandene utsetter en avgjørelse på mål for utslippskutt til januar. Tallene skal indikere hvor mye hver enkelt setter seg som mål for å kutte innen 2020, melder AFP.

USAs president har i kveld uttalt at man har en lang vei å gå, og at tilliten mellom rike og fattige land må bygges videre for å nå en juridisk bindende avtale.

AFP sier USA vil bidra med 3,6 milliarder dollar i kortsiktig finansiering til klimatiltak i u-land mellom 2010 og 2012, og Japan er villig til å bidra med 11 milliarder over en treårsperiode. EU har sagt seg villige til å bidra med 10,6 milliarder i samme tidsperiode.

- Nært et forslag

I løpet av kvelden har det kommet flere og motstridende meldinger om en pressekonferanse i København, idet forhandlingene har fortsatt på overtid i kveld.

En FN-talsmann uttalte til NRK at de en stund befant seg nært et forslag i København, og at det kun var snakk om å få tall inn i utkastet.

Reuters melder om at en amerikansk tjenestemann sier USA har nådd en meningsfull enighet med Kina, India og Sør-Afrika.

Les også: Kun venting gjenstår i København

Kaos på Bella-senteret

Det var tilløp til kaos på Bella-senteret i København da ryktene begynte å svirre om at USAs president Barack Obama skulle holde en pressekonferanse i kveld.

Foto: Kristin Granbo / NRK

- Ingen av landene er fullstendig fornøyd med alle elementer i dette dokumetet, med det er et meningsfylt og historisk steg forover og et grunnlag man kan jobbe videre med, sier tjenestemannen.

Han legger til at det ikke skal være tilstrekkelig for å bekjempe global oppvarming, men det er et viktig første steg.

Siste tekst på bordet

Pressen fikk like etter klokken 20.00, etter mye venting, beskjed om at president Barack Obama ville gjøre klar en uttalelse som ville bli gjort tilgjengelig for pressen.

Indikasjoner tydet på at uttalelsen ville dreie seg om den siste teksten som overlates til FNs klimakonferanse etter at stats- og regjeringslederne har dratt hjem.

Det blir da opp til forhandlerne på ny og utarbeide en avtale og arbeide videre med detaljer.

Dette dokumentet skal inneholde tekst om togradersmålet som det har vært arbeidet iherdig for. Det skal være snakk om langsiktige utslippsmål fram til 2050 og kontroll og inspeksjon av tiltak.

Flere reiser hjem

Nyhetsbyrået AFP melder nå om at flere av statslederne er i ferd med å forlate Bella Center og København. Blant annet skal Russlands president Dmitrij Medvedev ha forlatt konferansen for å nå et besøk i Kazakhstan, mens en brasiliansk kilde skal ha meldt om at landets president også var i ferd med å reise fra Danmark.

President Obama og Kinas statsminister Wen Jiabao forlot i 23.30-tiden i kveld København.

Les også: Klimamøtet blir ikke forlenget

Frankrikes president Nicolas Sarkozy sier i kveld at Tyskland skal være vertsskap for et nytt klimamøte om seks måneder.