Hopp til innhold

Vil selge stueveggen for 10 millioner kroner

En eiendomsmegler på Toten vil selge stueveggene som er malt av Peder Balke. Men stua er vernet, så et salg kan bli komplisert.

Stua på Østre Rognstad

KUNST PÅ VEGGEN: Malerier av Peder Balke i stua på Østre Rognstad. Eier Hans Christian Gjestvang skapte furore da han la ut stueveggene til salgs på Finn.no.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Peder Balke har fått sitt internasjonale gjennombrudd i år, over hundre år etter sin død. Utstillingen på National Gallery i London ble sett av over 240 000 og for tiden pryder et av Balkes kunstverk en vegg i Metropolitian Museum i New York.

Oppmerksomheten har gjort at verdien på Balkes malerier har økt og dermed ser flere muligheter for å gjøre god butikk på kunstneren.

I stua på gården Østre Rognstad i Østre Toten er veggen dekorert av Peder Balke. Hans Christian Gjestvang skapte furore da han la ut stueveggene til salgs på Finn.no.

– Det er en stor prosess, men det er mange tanker og følelser rundt det. Jeg har så vidt begynt å leke med ideen om at det bør komme allmennheten mer til gode, sier Gjestvang.

Han jobber som eiendomsmegler og ser muligheten til å tjene penger på å selge veggene i stua.

Created by InfoDispatcher

VIL SELGE: Hans Christian Gjestvang har en stue utenom det vanlige. Malerier av Peder Balke pryder veggene fra gulv til tak.

Vil bruke pengene på gården

I dag brukes rommet mest som lekerom for Gjestvangs barn, så han ser både økonomiske og praktiske fordeler med å overlate kunstverket til noen andre.

– Hvis det skulle være aktuelt å selge vil jeg være nøye på hvem som får kjøpe. Pengene vil komme gården mer til nytte enn maleriene, for det koster å holde en så gammel gård i hevd forklarer Gjestvang.

Skulle et salg bli aktuelt, antyder Gjestvang at kjøperen må godt over 10 millioner kroner. Han ser for seg et salg til en offentlig institusjon, slik at flere får glede av kunstverkene.

– Tragedie med salg

Men det er langt frem. Gården ble fredet i 1923, men etter en brann i 1960 ble fredningen opphevet. Unntaket er stua med Balke-maleriene som fortsatt er fredet, og det er dette som kan vanskeliggjøre et salg.

– En omgjøring av fredningsvedtaket er lite sannsynlig, men det er ikke umulig. Omgjøringsvedtak er sjeldne og som regel begrunnet med at verneverdien er svekket. I dette tilfellet har det malte interiøret stor kulturhistorisk verdi, sier Kjell Mathisen, fylkeskonservator i Oppland.

Kultursjef i Toten kommune, Grethe Steensen, liker dårlig at veggmaleriene nå kan forsvinne fra sitt opprinnelsessted på Toten.

– Det vill vært et stort tap og en tragedie om dette skulle bli solgt. Det blir veldig rart å sette en kroneverdi på et veggmaleri, som i dette tilfellet må tas ut av sin opprinnelige kontekst.

Fra utstillingen med malerier av kunstneren Peder Balke ved National Gallery i London.

Flere saker fra Innlandet

Anna Reistad på Volt CC HAmar

Ekspertanes tips for smart bruk av feriepengane

skofinner

I dag feires skogfinnenes dag