Hopp til innhold

Ber påsketuristene droppe bilen på vei til hytta

HAFJELL (NRK): Miljøorganisasjonen Fremtiden i våre hender vil jobbe for bedre kollektivløsninger for hyttefolk, slik at de kan droppe bilen. De får støtte fra reiselivet.

Amund Hagen Kristiansen

GÅR FORAN: Amund Hagen Kristiansen i Framtiden i våre hender tror deleløsninger og kollektivtransport blir mer utbredt i Hytte-Norge innen få år. Her står han i Hafjell, et av landets største hyttebyer.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Om noen uker skal halve Norge på påskeferie, ifølge NHO Reiseliv. Mange bruker bil for å komme seg til påskefjellet med både bagasje, ski og mat. Men det finnes alternative transportmetoder, mener miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender.

– Folk må komme seg rundt på andre måter. Bilkjøring tar mye plass og det er mer attraktivt for andre tilreisende hvis det er gode tilbud med deleløsninger, sier Amund Hagen Kristiansen.

Han ber hytteturister vurdere om de kan la bilen stå og heller låne bil eller kjøre kollektivt.

– Hytteturister blir mer miljøvennlige

Det finnes nesten 500 000 hytter og fritidsboliger i Norge, ifølge SSB. Prosjektleder Kristin Prøven i Visit Lillehammer, som dekker landets største hyttefylke, tror fremtidens hytteturister er så miljøbevisste at de vil reise mer miljøvennlig.

– Fremtidens reisende har et mer bevisst forhold og er villige til å komme frem på andre måter. Da handler det om å se mulighetene, sier hun.

Kristin Prøven

MILJØVENNLIG FREMTID: Kristin Prøven tror den kommende generasjonen blir påvirket når de ser at løsningene er på plass.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Prøven tror bilkjøring handler om vaner og at nordmenn synes det er tungvint å ta tog eller buss.

– Folk må kunne reise fra a til b på én billett gjennom en app. Det må være sømløst slik at forbrukerne velger denne løsningen helt fra start, sier hun.

Sammen med Framtiden i våre hender jobber Visit Lillehammer med å gjøre det lettere for hytteturister å reise rundt i området.

Turister: – Det blir mye styr

Skituristene i Hafjell var delte i synet da NRK spurte hvordan de stiller seg til å la bilen stå. Hans Kvammen har kjørt bil fra Ørsta til Hafjell med familien. Han synes det virker komplisert å reise kollektivt over lange avstander.

– Det ville jeg ikke gjort, det er for mye styr. Det tar mye lengre tid å ta buss eller tog. For min del hadde det blitt tungvint, sier Kvammen.

Gjøran Langraff derimot er ikke fremmed for å ta buss når han skal stå på ski.

– Det må være lettvint. Men busstidene må være gunstige, sier han.

Stort klimaavtrykk

– I denne regionen er transport en stor del av klimaavtrykket. Det er mye kjøring til hytter med bare en person i bilen. Vi har mye å gå på der, sier Amund Hagen Kristiansen.

Han mener vi må ta ansvar og vurdere om vi kan velge mest mulig miljøvennlig, også når vi skal nyte ro og fred på hytta.

– Vi må vise de gode løsningene. Gjør vi det kommer ofte mengden når man ser at naboen gjør det. Man gjør det ikke fordi det er bra for kommende generasjoner, men fordi naboen gjør det, forteller han.

Amund Hagen Kristiansen og Kristin Prøven

SAMARBEIDER: Hagen Kristiansen og Prøven mener grønn mobilitet bør stå øverst på alle planer. De jobber nå med å øke mobiliteten for hyttekunder uten bil.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Flere saker fra Innlandet