Vil ikke varsle om transport av asylsøkere

UDI vil ikke varsle busselskapene når asylsøkere skal transporteres, og mener en slik ordning er umulig med hensyn til personvernet.

Busstragedie på Valdresekspressen

Tragedien på Valdresekspressen gjør at busselskapet vil innføre et varslingssystem.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Etter drapene på Valdresekspressen i fjor høst har busselskapet og Nor-way bussekspress bedt om en varslingsordning når asylsøkere transporteres.

Per Engan Skei, assisterende avdelingsdirektør i UDI

Per Engan Skei, assisterende avdelingsdirektør i UDI

Foto: UDI

Men det sier UDI blankt nei til. På grunn av personvernet er det problematisk med en slik varslingsordning, mener de.

– Hva skulle det stå på en slik varsling? At «denne personen er asylsøker»?, spør Per Engan Skei, assisterende avdelingsdirektør i UDI til NRK.

Han mener at er problematisk å kategorisere passasjerer på måten busselskapet ettersøker.

– Det er ikke mulig å tenke seg en generell varslingsordning for bestemte grupper, sier Per Engan Skei, assisterende avdelingsdirektør i Utlendingsdirektoratet (UDI).

To bussdrap på 10 år

Det var 4. november i fjor at en asylsøker drepte bussjåføren og begge passasjerene på Valdresekspressen, som var på vei fra Årdal via Valdres til Oslo.

Asylsøkeren fra Sør-Sudan hadde fått endelig avslag på sin asylsøknad, og skulle transporteres ut av landet. Rettssaken kommer trolig opp til høsten.

Dette var andre gang en av Valdresekspressens busssjåfører ble drept av en asylsøker. I 2003 ble bussjåfør Audun Bøland drept av en asylsøker da bussen var på vei nedover Valdres.

Ønsker informasjon

Nå krever Nor-way bussekspress, som Valdresekspressen er en del av, at UDI varsler bussene når asylsøkere skal transporteres.

– Vi må snu hver stein for å se hva som kan gjøres for at busstransporten skal kunne skje tryggest mulig, sier Bjørn Østbye, direktør i Nor-way bussekspress.

De ønsker at de skal få informasjon når asylsøkere transporteres, både ved transport ut av landet og ved transport mellom mottak.

– Dette handler ikke om synet på asylsøkere, understreker Østbye.

Vil nekte adgang

Kristoffer Kvame

Kristoffer Kvame vil sile asylsøkere som skal ta bussen.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Kristoffer Kvame, direktør for Jotunheimen og Valdresruten bilselskap, vil ikke at asylsøkere med endelig avslag skal ha adgang til rutebussene alene når de skal transporteres ut av landet.

– Det er to måter å gjøre dette på. Enten må asylsøkere med endelig avslag bli uttransportert av politi eller andre i egne kjøretøy, eller må de ha med seg ledsager om bord på rutebussene, sier Kristoffer Kvame til NRK.

Kvame understreker at dette kun gjelder asylsøkere som skal ut-transporteres etter endelig avslag på asylsøknaden.

– Alle andre asylsøkere skal selvsagt kunne reise med oss, og det gjør de også hver dag.