Hopp til innhold

Vil ikke ha russisk ulv

Landbruksminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum sier at en utsetting av russiske ulvevalper, vil øke ulvekonflikten ytterligere.

Trygve Slagsvold Vedum

Landbruksminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum ønkser ikke å ha russiske ulver i den skandinaviske ulvestammen.

Foto: NRK

- Dette vil øke konfliktnivået ytterligere, at folk nå skal måtte bli plaget av russiske dyreparkulver. Jeg tror ikke det er mulig å forsvare dette overfor enkeltpersoner som mister sauene sine eller hunden sin, eller de som har nærgående ulver rundt huset sitt . Det sier landbruksminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum.

Svenske myndigheter har i sommer startet import av ulvevalper fra russiske dyreparker, for å tilføre den ville ulvestammen friske gener. Det skriver Nationen i dag.

Hentet fire ulvevalper fra dyrepark

Ulv illustrasjon

Svenskene vil forsøke å avle ulver med friskt blod fra en ulvestamme i Russland.

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Svenskene har hentet to tisper og to hannvalper fra et ulvekull i en dyrepark i Moskva regionen, og fraktet dem til Skånes dyrepark. Der er håpet at de yngler og ynglingene skal settes ut i hi til ville ulver i Sverige.

Viltrådgiver Ruona Burman i Naturvårdsverket sier til Nationen at ulven er en naturlig del av den svenske faunaen og Riksdagen har bestemt at arten skal finnes i en langsiktig livskraftig populasjon.

Økt ulvestamme på svensk side, vil også ha store konsekvenser for Norge.

- Jeg har tatt det opp med Eskil Erlandsson som er landbruksminister i Sverige, og det vil jeg gjøre igjen. Da sa jeg at dette er en politikk som vi ikke har noen forståelse for. Problemet til Sverige er at de er medlem av EU, og det er EU som presser på for at de skal sette ut mer ulvemateriale. Jeg synes det er veldig virkelighetsfjernt og det kommer til å skape mer konflikt dessverre, sier Vedum.

Fare for innavl

Beskjeden fra EU er at ulvestammen er truet av innavl, og at det må til flere dyr for å begrense sårbarheten og hindre at genmaterialet blir enda dårligere. Svenske myndigheter vedtok at ulvebesetningen ikke skulle bli større enn 210 dyr, den beslutningen godtok ikke EU.

Burman sier at de fire russiske ulvevalpene skal inngå i dyreparkens avlsprogram, for å hjelpe til med å redusere innavlen i ulvestammen i Sør-Skandinavia.

- Det viser seg at det ikke blir en særskandinavisk ulvestamme. Hvis man skal begynne å importere russiske ulvestammer og sette ut i våre skoger, så blir det på en måte noe helt annet enn det som har vært diskusjonen. Diskusjonen har vært å ta vare på den ulvestamen som har sin opprinnelse her, sier Vedum.

- Nå har jo mitt parti, Senterpartiet, hatt et annet syn på dagens rovdyrpolitikk, men det er det som har vært den vedtatte politikken. Men når du skal begynne å importere russiske ulvevalper, fore dem opp i dyreparker, avle opp flere for så og sette de ut, da er det noe helt annet enn det som har vært diskusjonen.

Konfliktnivået kommer til å bli enda høyere og det vil bli enda mere bråk om rovdyrpolitikken fremover, sier landbruksministeren.

Flere saker fra Innlandet