Redaktør: – Dronninga av kiosklitteratur bør få Brages hederspris

Margit Sandemo har solgt over 35 millioner bøker, og er med det Norges mestselgende forfatter. Nå er hun foreslått som kandidat til Brages hederspris.

Margit Sandemo

Margit Sandemo debuterte som forfatter i 1964 og har totalt skrevet nærmere 200 bøker.

Foto: Lisbeth David-Andersen / NRK

– Veldig mange som har lest bøkene hennes har fått øynene opp for litteratur, og på den måten begynt å interessere seg for annen type litteratur også, sier Knut Aastad Bråten, redaktør i magasinet Syn og Segn.

I en kronikk tar han til orde for at Margit Sandemo bør tildeles det som kanskje er landets mest prestisjetunge litteraturpris, nemlig Brages hederspris.

Men til tross for at Sandemo har et svimlende salgstall på mer enn 35 millioner solgte bøker, er forfatterskapet hennes ofte omtalt som lavkultur.

– Det er tankevekkende at det fortsatt er fordommer mot kiosklitteratur og hva det er for noe. Men jeg tror vi skal prøve å se på kioslitteratur som vi gjør på all annen litteratur, nemlig som litteratur, fortsetter han.

Mener Sandemo må få Brageprisen

Aastad Bråten oppfordrer Bragepris-juryen til å ta et modig valg, og gi hedersprisen til Sandemo.

– Ta et modig valg

Nå oppfordrer Aastad Bråten Bragepris-juryen til å ta et modig valg, og gi hedersprisen til Sandemo.

– Jeg skulle ønske Bragepris-juryen kunne være modige, og ikke så forutsigbare, og at de kunne gitt prisen til noen som har betydd så mye for hundretusenvis av lesere. Det hadde gitt stor anseelse til Bragepris-juryen, og også vært en fjær i hatten for kiosklitteraturen, sier Aastad Bråten.

Det er Bragerådet som sammen bestemmer hvem som skal motta den årlige hedersprisen. Sjefredaktør i Gyldendal norsk forlag og leder av Bragerådet, Kari Marstein, sier at man må ta et forsvarlig valg av hedersprisvinner.

– Man kan gjerne være modig og uforutsigbar, men man kan ikke velge en mottager av Brages hederspris bare fordi man skal være uortodoks, sier Marstein.

Kari Marstein

Leder av Bragerådet, Kari Marstein, mener at en tildeling av Brages hederspris til Margit Sandemo ville skapt debatt.

Omdiskutert avgjørelse

– Dersom hedersprisen hadde gått til Margit Sandemo, ville nok det blitt et omdiskutert valg, mener Marstein.

Hedersprisen skal tildeles noen som har bidratt til økt forståelse for eller utbredelse av litteratur, eller som har bidratt til å høyne kvaliteten på norsk skriftkultur. Aastad Bråten sier han ikke kan si noe om kvaliteten på Sandemo sitt forfatterskap, men at han mener hun uten tvil oppfyller kravet om økt utbredelse av litteratur.

– Hun har drevet på i førti år, som kiosklitteraturens store mor og dronning. Hun har jo aldri mottatt noen utmerkelse for det arbeidet hun har gjort, og det synes jeg er merkelig og tankevekkende, sier Aastad Bråten.

Ikke første gangen

Også tidligere har det blitt foreslått at forfattere av såkalt kiosklitteratur skal kunne tildeles Brageprisen. I 2004 ble det diskutert om man skulle opprette en egen kategori for underholdningslitteratur.

I dag deles Brageprisen ut i disse kategoriene:

  • Skjønnlitteratur
  • Barne- og ungdomsbøker
  • Sakprosa
  • Åpen klasse, som fastsettes årlig
  • Hedersprisen

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Anders Bakkerud Larsen

Klokka 19.45: Nyheter fra Innlandet