Hopp til innhold

Vil slå sammen Hedmark, Oppland, Akershus og Østfold til et politidistrikt

Et utvalg foreslår å slå sammen Hedmark, Oppland, Akershus og Østfold til et politidistrikt. – Dette er ikke uventet, sier politimester i Hedmark, Tormod Bakke.

politi

I dag la et utvalg fram en politianalyse som foreslår hvordan politiet skal organiseres i fremtiden.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

I dag la et utvalg fram en politianalyse med forslag om hvordan politiet skal organiseres i framtiden. I dag er det 27 politidistrikter i Norge, og utvalget foreslår å ha langt færre distrikter.

Antall politidistrikter bør reduseres til seks, og det bør være færre små tjenestesteder i politiet, mener utvalget som har analysert utfordringene i norsk politi.

Tormod Bakke

Politimester Tormod Bakke er positiv til færre politidistrikt.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Antall distriktskontor som foreslås nedlagt overrasker meg ikke. Jeg konstanterer at det er en enstemmig utvalg som på et solid grunnlag har foreslått dette, sier politimester Tormod Bakke.

– Viktig med flere patruljer

Utvalget har også foreslått flere to modeller med henholdsvis 18 og 10 distrikter, men mener anbefaler sjøl modellen med seks politidistrikter.

Bakke tror folk flest ikke er så opptatt av hvor mange politidistrikter eller hvor nær de sitter en politimester.

– Det viktige for folk flest er at det kommer noen når det skjer noe. Siktemålet med rapporten er å sørge for at man øker antall patruljer, slik at man får en akseptabel responstid og at politiet kommer når det er behov for det.

Utvalget, som har vært ledet av Arne Røksund, overleverte sin rapport til justis- og beredskapsminister Grete Faremo i formiddag.

Vil redusere antall lensmannskontorer

Arne Røksund legger frem politianalysen

Utvalgets leder Arne Røksund la i dag fram politianalysen.

Foto: NRK

Utvalget foreslår også at den lokale politistrukturen styrkes gjennom økt politibemanning og færre små tjenestesteder. Utvalget mener politiet må konsentrere seg om sine kjerneoppgaver.

Blant annet foreslår utvalget å redusere antall lensmannskontorer, og bruker Vestoppland som eksempel. Utvalget mener antall lensmannskontorer i Vestoppland bør reduseres fra 13 til seks.

«Gjennom å samle ressursene på seks tjenestesteder vil bli gjennomsnittlig bemanning på tjenestestedene, utenom Gjøvik politistasjon, øke fra sju til 17 årsverk», skriver utvalget i rapporten.

I Vestoppland ligger de 13 lensmannskontorene som perler på en snor fra Valdres i nord til Hadeland i sør. Flere har få ansatte og korte åpningstider. Den gjennomsnittlige reisetida for folk er 14 minutter, sa utvalgets leder Arne Røksund på en pressekonferanse.

Politimesteren i Hedmark tror det er riktig å redusere antall lensmannskontorer.

– De fleste lensmenn har en helt annen arbeidshverdag enn de tradisjonelt hadde før i tiden. Det betyr at man har spisset arbeidsoppgavene, og man har fordelt arbeidsoppgavene på en helt annen måte. Det er i grunnen ingen klare retningslinjer for hva en lensmann er. Det er behov for å asjurføre dette, og få en klargjøring av hva som er en effektiv drift, sier Bakke til NRK.

Vil øke bemanningen

Utvalget har utført en omfattende analyse og mener at antallet kontorer i Vestoppland bør reduseres til seks. Det vil øke reisetida til nærmeste lensmannskontor med seks minutter.

– Det frigjør politibemanning som ikke lenger vil være bundet til dagtid, det gir større fagmiljøer og reduserer administrative kostnader, sa Røksund.

Han mener at dette grepet vil kunne doble distriktets økoteam, doble mannskapene som jobber med økonomisk kriminalitet og doble forebyggingskapasiteten.

– I tillegg vil vi kunne doble patruljeringskapasiteten med 40 prosent på kvelds- og nattetid, sa Røksund.

Han mener at ulempen er minimalt kortere kjøretid på mindre viktige ting som en sjelden har behov for, for eksempel pass.

Forslaget skal nå behandles politisk.