Måtte sitte timesvis i iskaldt tog

Toget fra Trondheim til Oslo sto uten strøm og varme i over fire timer på Otta Stasjon. Passasjerer ble stuet inn i ekstra-tog og busser, og kom fram til Oslo i firetiden onsdag morgen.

Toget ble stående på Otta i fire timer.

Toget ble stående uten strøm i to timer.

Foto: Tipser

Problemene skyldtes en feil i strømforsyningen på taket av toget.

Video nsps_upload_2009_12_30_9_44_29_2479.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Kom til Oslo 03.30 i natt

NSB sendte et nytt tog som dro fra Otta i 23-tiden, men det fikk bare med seg noen av de 350 passasjerene sørover mot Oslo.

- Det er dessverre ikke sitteplass til alle, slik at 100 mennesker må stå på vei sørover nå. Dessuten vil det bli en pause på 40 minutter underveis til Oslo på grunn av hviletidsbestemmelser, sier Åge-Christoffer Lundeby, informasjonssjef i NSB.

Passasjerer i en skysstasjon på Otta

120 passasjerer er stuet inn i et venterom på Otta.

Foto: MMS

Kastet av toget

Passasjer Øystein Røsvik forteller at ikke alle passasjerene fikk bli med dette toget. 120 passasjerer ble kastet av toget med beskjed om at tre busser skulle hente dem.

- Vi fikk beskjed om omlag 120 passasjerer måtte forlate toget. Vi ble derfor stuet inn på en skysstasjon på Otta i påvente av busser, forteller Rørvik.

Han forteller om dårlig stemning blant de ventende passasjerene. Noen av passasjerene skullel til Oslo, mens andre skulle til Lillehammer og Gardermoen.

- Det er en irriterende opplevelse at NSB ikke arrangerte alternativ transport mye tidligere. At det tar over fire timer er en skandale. Informasjonen burde også vært mye bedre, sier Rørvik.

- Det hadde hjulpet på stemningen om personalet hadde vært litt mer serviceinnstillte, forteller passasjeren som selv skal på jobb i Oslo klokken 08:00.

Passasjerer som skulle videre fra Oslo har blitt innkvartert på hotell.

20 minusgrader

350 passasjerer satt inne i det kalde toget uten strøm og varme. Temperaturen ute tirsdag kveld på Otta var rundt minus 20 grader, og temperaturen inne i toget sank raskt.

LES: Tynnkledd ungdom frys for moten

Det var det sørgående ettermiddagstoget fra Trondheim til Oslo som fikk tekniske problemer med den ledningen som henter strømmen fra kjøreledningen og inn i toget. NSB måtte kutte strømmen, og varmen forsvant.

På fjerde timen

Passasjer Erik Martiniussen er på vei hjem fra juleferie. Han sier at de først fikk beskjed om at busser skulle komme å frakte dem videre sørover, men så kom det beskjed om at det skal komme et annet tog og hente dem. De ble sittende i over fire timer på toget før noe skjedde.

Erik Martiniussen

Erik Martiniussen sitter i det mørklagte toget med skjerf og lue.

Foto: MMS

Han forteller at passasjerene hadde på seg toppluer, skjerf og votter for å holde varmen.

- Vi sto stille i over fire timer. Det var 350 mennesker ombord på vei hjem fra juleferie. Det var ikke slik vi planla å avslutte juleferien, sier Martiniussen som også skal på jobb om morgenen.

LES: Varmepumpene har gått kalde

- Det er ikke noe særlig med mat ombord. Vi har fått tak i noen Vestlandslefser heldigvis. De har fått på lyset i noen av vognene, det hjelper litt på humøret, fortalte Martiniussen tidligere.

Øystein Røsvik forteller at servicen ombord var elendig.

- Toget er helt mørklagt, men det virker som om det er satt i gang litt varme. Kafeteriaen stengte raskt, og vi har, i motsetning til nordgående tog, ikke blitt tilbudt varm drikke. Det har hele tiden vært bemanning i kafeteriaen, men passasjerene nektes servering, sa Røsvik til NRK.no.

LES OGSÅ: Velger å bo ute i kulda

Varmen på vei tilbake

– Toget har stått stille i flere timer på grunn av problemer med ledningen som fører strøm inn i toget. Vi er i ferd med å løse problemene, og varmen skal være på vei tilbake til de 350 passasjerene i toget nå, fortalte informasjonssjef i NSB, Åge Kristoffer Lundeby til NRK.

Det er ikke kjent hva som er grunnen til de tekniske problemene.

- Vi måtte ta vekk strømmen for å utbedre skadene, og det er sterkt beklagelig at vi ikke fikk varme i toget, sier Lundeby.

LES: Smør deg i kulda!

Fikk pepperkaker

Et nordgående tog ble tidligere i kveld også stående stille på Vinstra på grunn av strømstansen. 200 passasjerer ble sittende og fryse her, men varmen er tilbake og toget er på vei mot Trondheim.

En av passasjerene på dette toget forteller at det var svært kaldt mens toget stod stille på Vinstra stasjon. Togpersonalet oppfordret dem til å holde dørene lukket, fordi det var minus 26 grader ute.

– Det var kaldt i kupeen også. Men de ansatte forsøkte å muntre oss opp mens vi ventet. Vi fikk gratis kaffe og pepperkaker, forteller passasjeren.

Flere forsinkelser

Kongsvingerbanen har også vært stengt mellom Magnor og Charlottenberg deler av kvelden.

- Feilen førte til at togene fra Stockholm til Oslo fra Oslo til Kristinehavn er forsinket, sier pressevakt i Jernbaneverket, Kjell Bakken, til NRK.no.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.