I sitt eget hus på Gjøvik gjøres Skibladner klar for sin 157. sesong. Det pusses, vaskes, males og planlegges.
– Alt blir seende ut som en gammel, ærverdig dame skal se ut. Så vi håper hun blir penest mulig, sier matros Aksel Aspeli.
Foranderer menyen
Hjuldamperen har overvintret på Gjøvik, og før den settes ut på Mjøsa skal blant annet skorsteinen også være skinnende hvit og hoveddekket være ferdig oljet.
Maten er blitt en viktig del av en tur med båten. Skibladner har for sesongen fått med seg en ny restaurantsjef, Jan Thore Engen, som varsler at noe nytt blir det, på menyen, mens det viktigste skal beholdes.
– Laks og jordbær blir det helt garantert. Men vi kommer til å gjøre litt om på garnityr, litt på hvor jordbære kommer på og hvordan vi serverer den. Hovedproduktet blir, men vi kan gjøre det enda litt bedre, sier Engen.
Det er ennå noen uker fram til chartertrafikken starter 27. mai. Innen da må vannstanden ha nådd 3,5 meter i Gjøvik og Hamar.
En spådom
Nytt i år blir bluescruise, samarbeid med Atlungstad brænderi og kvinnelig stemmerett -feiring.
Markedsjefen fyrer likegreit av en spådom nå før rutesesongen starter 25 juni:
– I sommersesongen 2013 blir det bare go'vær. Det blir 20 000 passasjerer og strålende sol. Det fortjener vi, etter å ha slitt et par sesonger, sier Beate Tønnessen.