Ulv tok sau

Fem lam er tatt av ulv i Rendalen.

Sau tatt av ulv

Ulv tok fem sau i Rendalen.

Foto: Karstein Bergset

Det var et lite hyggelig syn som møtte gårdbruker Karstein Bergset på Hanestadkjølen i Rendalen i Hedmark da han skulle se etter dyrene sine i dag tidlig.

Fortsatt i live

- Vi fant fire lam som var tatt av ulv. Det ene var dødt, mens fire fortsatt var i live, så de måtte vi bare avlive på stedet, sier Bergset.

- Hvordan vet du at det er ulv?

- Det ble sett ulv her i går. SNO var her og sporet den, så vi er helt sikre på at det er ulv som har tatt dyrene, sier gårdbrukeren.

Ulven er ikke sett siden i går, men Bergset er sikker på at den vil komme tilbake.

Søker om fellingstillatelse

Ulv! ulv

Ulven er lite velkommen i Rendalen.

Foto: Franck Delhomme / Franck Delhomme

- Jeg er helt sikker på at den dukker opp igjen. Nå vil vi søke fylkesmannen om fellingstillatelse.

Lammene som ble tatt var en del av to besetninger på over 200 dyr.

- Kommer du til å være ute i natt og passe på dyrene?

- Det kommer an på om vi får fellingstillatelse eller ikke, sier Bergset.

Ikke første gang

Dette er ikke første gang det er konflikt mellom ulv og sauebønder i Rendalen. For to år siden ble det gikk fellingstillatelse på ulv i det samme området som det i natt ble tatt sau.

- Da ble det ikke skutt ulv, men vi regner med å få ny fellingstillatelse denne gangen, for dette er et område der det skal være sau, sier Per Kjetil Granrud, leder i det lokale beitelaget.

Utenfor ulvesone

Stortinget vedtok i 2004 den såkalte ulvesona, et geografisk område fra Åmot i Hedmark, som strekker seg øst for Glomma gjennom Hedmark og gjennom deler av Oslo, Akershus og Østfold. Her kan tre ulvefamilier etablere seg. Osdalsparet lever innenfor sona, men mest utenfor sona, i Rendalen, som er ulvefri sone. For å beskytte sauene i Rendalen vedtok Stortinget å holde kommunen utenfor ulvesona, mot forvaltninga og Bondevikregjeringas innstilling.

Rop om ulv

Rendalen er et av Norges mest naturlige ulveområder. Sør-Norges største kommune i areal er også en av de minst befolkningstette. I tillegg er kommunen rik på elg og andre hjortedyr, som utgjør hovedlivsgrunnlaget for ulv.

Etter at Stortinget vedtok et ulvefritt Rendalen er fire ulver skutt vekk fra kommunen.

Millionbusiness

Ulv

Ulven er millionbusiness.

Foto: Nyhetsspiller

Rendalen kommune mottok enorme pengebeløp fra myndighetene etter at ulven etablerte seg i kommunen midt på nittitallet. Staten har brukt over 50 millioner kroner i rovdyrforebyggende tiltak de ti siste åra, samtidig som de har erstattet rovdyrdrept sau med over 10 millioner.

Men myndighetenes politikk har ikke hjulpet, sjøl om ulv ikke tok en eneste sau i 2005 og 2006. Det er nemlig ikke ulven som er den største skadegjøreren i Rendalen - og Norge for øvrig -det er jerven.

Staten har på ti år brukt over femti millioner og drept 12 ulver de ti siste åra i Rendalen for å forebygge mot ulv. I 2006 tok ikke ulv en eneste sau i Rendalen, men det ble likevel erstatningsrekord i kommunen, etter at 855 sauer ble dokumentert, eller antatt, drept av rovdyr. I 2007 ble det satt ny rekord med over 1000 døde sauer.

Hør radiodokumentaren Ulv! Ulv! her: Radiodokumentar - Ulv! Ulv!

Vil fjerne all ulv