Soldatene voldtok norske kvinner

At tyske soldater begikk voldtekter og seksuelle overgrep mot norske kvinner under og rett etter invasjonen i 1940 er en del av krigshistorien som det ikke er snakket mye om.

Tyske soldater ved Klekken hotell, 1940.

NERVØSE SOLDATER: Tyske soldater ved Klækken turisthotell i 1940. Mange av soldatene som deltok i invasjonen av Norge var nervøse og uten krigserfaring. Dette kan forklare hvorfor det ble begått mange overgrep mot sivilbefolkningen, mener førsteamanuensis Per Sande ved Statsarkivet i Hamar.

Foto: Norsk hjemmefrontmuseum

Det er flere eksempler på grove voldtekter av norske kvinner, som er hjerteskjærende å se gjennom, sier førsteamanuensis Cæcilie Stang ved Statsarkivet i Hamar.

I sitt arbeid med den andre verdenskrig har Stang kommet over flere saker om overgrep av norske kvinner.

– Vi sitter på dokumentasjon, som viser grove overgrep av sivile norske jenter, som ble voldtatt på det groveste med pistolmunningen mot tinningen, forteller Stang

«Klagersken» fikk advarsel

Mange av sakene ble aldri anmeldt til politiet og derfor ikke etterforsket. Det er derfor vanskelig å si hvor utbredt dette var.

Førsteamanuensis Cæcilie Stang ved Statsarkivet

OVERGREP: Førsteamanuensis Cæcilie Stang ved Statsarkivet forteller om rystende overgrep mot norske kvinner i1940. Her viser hun Nasjonal Samlings plakat for jonsokstevnet på Domkirkeodden.

Foto: Stein S Eide / NRK

– Vi har noen eksempler på voldtekter som ble anmeldt, men som regel er det beretninger, som kommer innimellom andre saker. Etter hvert kan du sy sammen et bilde av også denne siden av felttoget, sier Stang.

En anmeldelse fra Hamar viser at myndighetene ikke tok overgrep mot kvinner særlig alvorlig:

– Ei dame anmeldte en tysker til politiet for å ha antastet henne i Hamar sentrum, men saken endte med at "klagersken" får en advarsel. Det sier jo sitt at de skulle ikke pelle for mye på tyskerne, sier Stang.

Terror mot sivile nordmenn

Det er også eksempler på at norske kvinner og barn ble regelrett henrettet av tyske soldater i 1940.

– I Ringsaker ble 28 sivile drept i felttoget, og kanskje så mange som 21 av dem ble henrettet, blant dem kvinner og barn, sier tidligere førsteamanuensis Per Sande ved Statsarkivet i Hamar.

Den yngste som ble henrettet av tyskerne var en tre år gammel gutt fra Ringsaker.

Av to hundre sivile nordmenn, som mistet livet under angrepet på Norge, ble kanskje så mange som seksti personer henrettet, mener Sande. Det var folk som ble stilt opp mot en vegg eller vegkant og skutt.

Tyske soldater i kamp ved Valdres i april 1940.

HENRETTET SIVILE: 200 sivile nordmenn mistet livet under angrepet på Norge i 1940, og kanskje så mange som 60 av dem ble henrettet av tyske soldater. Bildet er fra kampene ved Valdres i april 1940.

Foto: Norsk hjemmefrontmuseum

Henrettelsene av norske sivile under det tyske felttoget mot Norge har vært lite kjent.

– Det er krigsforbrytelser i strid mot Folkeretten, så det er all grunn til å ta det høytidelig og få det fram i lyset, sier Per Sande.

Nervøse soldater

Soldatene som kom til Hedemarken, Østerdalen og Gudbrandsdalen var nervøse soldater uten krigserfaring. Dette kan være en årsak til henrettelsene.

Tidligere amanuensis Per Sande ved Statsarkivet i Hamar

FORSKER PÅ TERROR: Tidligere amanuensis Per Sande ved Statsarkivet i Hamar har forsket på terror mot sivile nordmenn under andre verdenskrig.

Foto: Stein S Eide / NRK

– Hvis vi ser på de soldatene som hadde krigserfaring og gikk til angrep i Narvik, var det ingen overgrep mot sivilbefolkningen, opplyser Sande.

En annen mulighet er at det kan ha vært hevnaksjoner etter at de tyske avdelingene hadde stort mannefall på Strandlykkja og Åsta.

– Det kan også være at tyskerne ble svært overrasket over den norske motstanden. Vi har jo hørt tyske soldater fortelle at de trodde de skulle komme hit for å beskytte nordmenn mot engelske styrker og ikke forstod hvorfor de ble skutt på, sier Sande.

At tyske soldater begikk voldtekter og seksuelle overgrep mot norske kvinner under og rett etter invasjonen i 1940 er en del av krigshistorien som det ikke er snakket mye om.
Per Sande forteller om terror mot sivile under andre verdenskrig.