– Jeg tror pappa ville deltatt med en trall selv

Alf Prøysens datter, Elin Prøysen, tror faren ville ha storkost seg under dagens 100-årsfest i Prestvegen i Ringsaker.

Elin Prøysen

– FLOTT MED ALLE UNGENE: Alf Prøysens datter, Elin Prøysen, synes det var moro med alle barna som var med og opptrådte under festforestillingen.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

– Dette var fantastisk, det var veldig artig, strålte Elin Prøysen etter dagens jubileumsforestilling til ære for faren.

I dag, den 23. juli, ville Prøysen blitt 100 år gammel. I den anledning ble det nye Prøysenhuset åpnet med en musikalsk hyllest til hans forfatterskap og diktning.

Prøysens barn, barnebarn og oldebarn var til stede, og datteren Elin Prøysen tror faren ville ha satt pris på jubileumsfesten.

– Han likte å opptre

Hele familien Prøysen opptrådte under festforestillingen. Oldebarna Tilla (2), Julie (3) og David (5) var med og sang «Lillebrors vise» sammen med familien.

Over 2000 hadde funnet veien til Prestvegen i Ringsaker for å få med seg åpningen av det nye Prøysenhuset og markere 100-årsfesten. Elin Prøysen tror faren hadde kost seg om han hadde vært til stede.

– Det er en myte at han var så beskjeden. Han var ikke en person som stakk seg frem, men han visste at han var regnet som en av Norges beste visediktere. Og han likte å opptre og få respons, forteller datteren.

Alf Prøysen var ifølge datteren en eminent sceneartist. Han kunne stå på scenen med en gitar og knappe tre akkorder og ha hele publikum i sin hule hånd.

– Det er jeg så glad for at jeg fikk oppleve, for det synes jeg var så moro. Det husker jeg ennå, smiler Elin Prøysen.

Ingrid Olava

STATS Å FÅ OPPTRE: Ingrid Olava synet det var stas å få være en del av Prøysenfeiringen.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

– Kjenner meg igjen i Prøysen

Dagens festforestilling skulle forestille Prøysens liv og forfatterskap fra han familien flyttet inn i Prøysenstua i Prestvegen i Ringsaker og som voksen, med utdrag fra tekstene hans for både barn og voksen.

En av artistene som deltok i forestillingen var Ingrid Olava, som fremførte Trassevisa hennes Tora. Hun sier hun har hatt mange store opplevelser av å gjenoppdage sangene og tekstene som hun hørte når hun var liten.

– Jeg er fra Lillehammer og har vokst opp med Prøysen. Og når jeg ble voksen forstod jeg at tekstene hans romma så mye mer enn det jeg trodde.

Trassevisa hennes Tora er hentet fra Trost i taklampa, en roman hvor Prøysen skildrer drømmen om å komme seg bort fra landsbygda, noe Olava sier hun kjenner seg igjen i.

– Jeg har jo selv flyttet fra Lillehammer. Og jeg kjenner meg igjen i Prøysens skildring av ønsket om å frigjøre seg fra hjembygda, men samtidig lengte hjem, forklarer hun.