Tiltalt lege risikerer forvaring

Den overgrepstiltalte legen fra Hamar risikerer inntil 10 års forvaring. Legen er tiltalt for å ha truet en rekke jenter til å utføre sex med seg selv og sende han bilder av dette. Den yngste var bare 12 år gammel.

Operasjonsavdelingen

Den tiltalte legen var ansatt som anestesilege ved sykehuset i Elverum, og skal ha tatt bilder og befølt ei jente i narkose.

Foto: Tore Meek / Scanpix

I dag ble tiltalten mot mannen forkynt, og den omfatter 21 jenter og 21 menn. Den inneholder cirka 100 tiltaltepunkter, og gjelder en rekke bestemmelser.

Statsadvokaten har blant annet tatt i bruk voldtektsbestemmelsen i straffeloven når det gjelder fem jenter legen skal ha utnyttet.

– Påtalemyndigheten mener at det er han som har utført alle disse handlingene i forhold til disse jentene. Dette gjelder en rekke fornærmede personer, sier statsadvokat Arne Dymbe.

– Jentene synes det er ekkelt

Den tiltalte hamarmannen skal blant annet ha lurt jentene ved å utgi seg for å være en jente eller gutt i samme alder. Ifølge tiltalen skal han flere ganger ha utgitt seg for hete Elin, og være 12 eller 13 år.

– På den måten opparbeidet han seg et tillitsforhold til disse jentene. De trodde de kommuniserte med en jevnaldrende. Når de oppdaget at dette var en voksen mann, så har de opplevd dette som veldig ekkelt, sier bistandsadvokat for flere av jentene, Inger Johanne Reiestad Hansen.

Inger Johanne Reiestad Hansen

Bistandsadvokat til flere av jentene, Inger Johanne Reiestad Hansen.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Han fikk flere av jentene til å beføle seg sjøl, men også til å gjøre flere grove seksuelle handlinger med seg sjøl.

Gruer seg til å vitne

Deretter truet han dem til å sende ham bildene via mobilen. Ifølge tiltalen gikk trusselen ut på at han kom til å legge bilder han allerede hadde ut på nettet eller sende de til familie og venner.

Det blir nå foretatt dommeravhør av flere av jentene, men noen av de må møte i retten siden de nå er over 16 år.

– Mange av de gruer seg veldig, og synes dette er veldig vanskelig, sier Reiestad Hansen.

Vil vurdere forvaring

Til sammen omhandler tiltalten 42 forskjellige fornærmede personer.

– Flere av postene gjelder forhold som har en strafferamme på 10 års fengsel. Og den gjelder også mot mange mindreårige jenter fra 12 til 15 år. Det er svært alvorlige forhold, sier Dymbe.

Derfor har statsadvokaten lagt ned et forbehold om påstand om forvaring med tidsramme på 10 år.

– Det ligger i det av vi må høre hele saken, og de sakkyndiges redegjørelse og så ta stilling til om det er grunnlag for forvaring eller ikke. Det er jo avgjørende om det er grunnlag for fare for gjentakelse.

Hvis det ikke blir lagt ned påstand om forvaring, sier Dymbe at de vil legge ned påstand om flere års fengsel.

– Slik tiltalen lyder så sier det seg sjøl at det vil dreie seg om mange års fengsel.

Presset 14 menn for 600 000 kroner

Ifølge tiltalen skal mannen ha presset 14 menn for nærmere 600.000 kroner, etter at de hadde sendt nakenbilder av seg sjøl til det de trodde var unge jenter. Deretter utga hamarlegen seg for å være faren til jenta, som han opplyste om var mindreårig. Han krevde store beløp for å unngå anmeldelse til politiet.

Det største beløpet han fikk utbetalt var 150 000 kroner. Pengene ble overlevert flere steder i Hamar og Elverum, men også på Gardemoen flyplass.

Ifølge tiltalen forsøkt han i tillegg å presse flere andre menn for penger uten at dette lykkes. Til sammen dreier dette seg om nesten 800 000 kroner.

Over 20 menn skal han, ifølge tiltalen, ha forsøkt eller ha klart å lure for penger.

Hadde 11 000 bilder og filmer av overgrep mot barn

Han skal også ha befølt ei 13 år gammel jente som lå i narkose. Dette skjedde i forbindelse med en operasjon ved sykehuset i Elverum, der mannen var ansatt som anestesilege. Han filmet overgrepet med en mobil.

Hamarmannen skal også ha oppbevart opplysninger fra legejournalen til over 1200 personer. Han er også tiltalt for å ha laget, oppbevart og distribuert barneporno.

Hos mannen fant politiet en datamaskin som inneholdt 11 000 bilder og filmer av seksuelle overgrep mot barn. Bildene og filmene var slettet fra datamaskinen. En annen datamaskin tilhørende mannen inneholdt 120 bilder og filmer av seksuelle overgrep mot barn.

I tillegg til forvaringsstraff må han regne med erstatningskrav, og risikerer å miste retten til å praktisere som lege.

Den 30. mai må den tidligere overlegen møte i Hedmarken tingrett. Det er satt av 16 dager til rettssaken.

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Ivar Arne Nordrum

Se onsdagens tv-sending

Se onsdagens tv-sending