Fem tiltalt for ulovlig bjørnejakt

Økokrim har tiltalt fem menn fra Trysil for ulovlig jakt og felling av bjørn.

Økokrim
Foto: Erik Johansen / Scanpix

Mennene skal ha skutt en bjørn i Flenåsen Øst i Trysil i juni 2008. Tiltalen gjelder også brudd på hundeloven og våpenloven.

– Denne tiltalen gjelder alvorlige forhold. Vi mener at det gjelder målrettet jakt og felling av bjørn, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland.

Tiltalen gjelder både jaging og og felling av bjørnen. Èn er tiltalt for felling, mens de fire andre er tiltalt for medvirkning i forskjellig grad.

Ikke nødverge

De fem mennene skal ha jaktet opp bjørnen med peileutstyr og hund, og også hentet den inn med bil. Det er derfor ikke vurdert om de handlet i noen form for nødverge.

– Vi mener at dette var en målrettet jakt. Det er ingen omstendigheter som legitimerer avlivingen av bjørnen, sier førstestatsadvokaten.

– Kom som eit sjok

Tore Famestad forsvarer en av de tiltalte i bjørnejaktesaken. Han sier at hans klient innrømmer å ha vært med på å spore med hund, men nekter for å ha vært med på jakta.

– Det kom som et stort sjokk da han fikk vite at det var felt bjørn, sier Famestad.

Likevel innrømmer den tiltalte mannen at han har vært med på å frakte bort bjørnen etter at den ble skutt.

Få tidligere saker

Det er lite rettspraksis som er direkte sammenlignbart med denne saken. Dette er derfor en viktig sak for å sende en signaleffekt.

– Vi har sett at høyesterett i de senere årene har skjerpet straffene for miljøkriminalitet, dette er en sak som bør fungere som et allmennpreventiv, avslutter Djupesland.

De fem som er tiltalt i saken er stor sett enige om selve hendelsesforløpet, men det er mindre enighet omkring deltagelse og skyldspørsmål. Bjørnekadaveret ble aldri funnet, men det ble funnet blod og dyrehår som stammer fra en hannbjørn.