Tiltalt for drap på Grue-kvinne

En 49 år gammel mann er tiltalt for å ha drept ei kvinne på Kirkenær i oktober i fjor. Mannen blir dømt til tvungen, psykiatrisk behandling.

Drap Kirkenær

TILTALT: En kvinne ble funnet drept i et bolighus på Kirkenær sør i Hedmark i oktober 2014. Mannen som ble pågrepet og siktet, er nå tiltalt for drapet.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

Det var 23. oktober 2014 at kvinnen ble funnet død. Den tiltalte ble pågrepet kort tid etter drapet og tatt hånd om av helsevesenet. Han har i varetektsperioden vært innlagt på psykiatrisk sykehus.

Kvinnen døde av stikkskader i brystet. Politiet fant senere en kniv de mente var drapsvåpnet.

Får ikke vanlig dom

I følge tiltalen er mannen tiltalt for i psykotisk tilstand å ha forvoldt en annens død.

Torbjørn Klundseter

– Man kan bli dømt til psykiatrisk behandling når det er stor fare for gjentakelse og for beskyttelse av samfunnet, sier Thorbjørn Klundseter ved Hedmark og Oppland statsadvokatembeter

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Gjerningsmannen var psykotisk i gjerningsøyeblikket og er dermed strafferettslig utilregnelig. Da kan han ikke dømmes til vanlig straff, men til tvungen, psykiatrisk behandling, sier Thorbjørn Klundseter ved Hedmark og Oppland statsadvokatembeter.

Klundseter viser til to forhold når det er psykiatri i bildet i en slik sak, nemlig at det er stor fare for gjentakelse og at samfunnet skal beskyttes.

– Tidsrammen på en slik reaksjon er tre år. Det vil si at personen skal vurderes hvert tredje år i forhold til om behandlingen skal forlenges.

Til tross for at mannen blir henvist til psykiatrisk behandling, vil rettsaken gå som normalt med bevisførsel og prosedyrer i Glåmdal tingrett 2. november.