Tannlege tiltalt for å ha tjent ni millioner kroner svart - erkjenner delvis skyld

En tannlege fra Hedmarken er tiltalt for blant annet å ha holdt inntekter på ni millioner kroner unna bokføring. Han erkjente delvis straffskyld da rettssaken startet i Hedmarken tingrett i dag.

Richard Røed, Tore M. Famestad

TINGRETTEN: Aktor i saken er politiadvokat Richard Røed og advokat Tore M. Famestad er den tiltaltes forsvarer. Det er satt av to dager til rettssaken i Hedmarken tingrett.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Det er en omfattende tiltale som er tatt ut mot mannen i 50-årene.

– Store beløp

Ifølge tiltalen tjente han til sammen over ni millioner kroner svart, ved ikke å bokføre deler av inntekten fra 2009 til 2013.

Da rettssaken startet erkjente han at han ikke hadde levert inn løpende regnskap fra 2011 til 2013, noe som gjelder et beløp på 7,9 millioner kroner som skal være unndratt skatt. Han nektet straffskyld på punktene i tiltalen som gjelder at han fikk utbetalt sykepenger fra flere forsikringsselskaper og NAV, til tross for at han skal ha jobbet i den aktuelle perioden.

Han er enig i summene og at han fikk sykepenger, men mener han ikke jobbet.

– Saken er en av de større vi har hatt med tanke på alvorlige lovbrudd. Den er spesiell fordi den er sammensatt. Det er konkurskriminalitet med et stort beløp på bounndragelse, samt store beløp da det gjelder forsikringsbedrageri, trygdebedrageri og skatteunndragelse, sier aktor i saken, politiadvokat Richard Røed.

Tannlegen er tiltalt for:

  • grovt bedrageri
  • forskringsbedrageri
  • falsk forklaring
  • bounndragelse i forbindelse med konkurs
  • dokumentforfalsking
  • flere brudd på bokføringsloven og ligningsloven.
Tore M. Famestad

FORSVARER: Advokat Tore M. Famestad sier hans klient ikke ønsker å kommentere saken til pressen.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

Mannens forsvarer Tore M. Famestad sier hans klient ikke vil kommentere saken, men vil forklare seg i retten.

Famestad sa i sitt innledningsforedrag at det var etter mediaoppslag i 2010 om pasienter som hadde klaget på tannlegebehandling at alt raste sammen for familien.

Omsetningen stupte og det ble «et sosialt ras», ifølge Famestad.

– Jobbet og fikk sykepenger

Tannlegen eide to selskaper og skal blant annet ikke ha bokført løpende inntekter, utgifter, eiendeler og gjeld for selskapene. På denne måten unndro han store pengebeløp i skatter og avgifter. På selvangivelsene førte han også inn for lite inntekter, men for mye fradragsberettigede kostnader, ifølge tiltalen.

Han skal også ha fått utbetalt til sammen 1,2 millioner kroner i sykepenger fra flere forsikringselskaper og Nav, sjøl om han jobbet. Dette skjedde i fra 18. juli 2011 til 31. mai 2013, og flere av sykemeldingene har overlappet hverandre.

Richard Røed

AKTOR: Leder for Økokrim-seksjonen i Hedmark politidistrikt og politiadvokat Richard Røed sier de ser svært alvorlig på saken.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Han er i tillegg tiltalt for å ha meldt inn et falsk forsikringskrav på 120 000 kroner for en vannskade. Han fikk ikke utbetalt pengene, fordi forsikringsselskapet fattet mistanke om at noe var galt. Dette erkjente han straffskyld for.

– Fortalte ikke om eiendom

I forbindelse med oppgjøret etter at et av hans selskaper gikk konkurs skal han ikke ha fortalte bobestyreren at selskapet eide en eiendom i Spania, og forsøkte dermed å unndra 3,2 millioner kroner.

Bobestyrerer oppdaget dette, og tok beslag i eiendommen, ifølge tiltalen. Dette nektet den tiltalte straffskyld for.

Mannen er ikke lenger bosatt i Norge, og skal ha opprettet tannlegepraksis i utlandet.

Tannlegen har tidligere hatt flere erstatningssaker mot seg. Minst 24 pasienter har klaget etter behandling hos ham.

Flere saker fra Innlandet

Sjå nytt frå Innlandet