Hopp til innhold

Storelgen er på plass

Nå er verdens største elg på plass i Østerdalen. Den store elgen på riksvei 3 skal forhåpentligvis redde liv.

Verdens største elg er på plass på Bjøråa i Stor-Elvdal.

ELG PÅ PLASS: 10 meter høg skogskonge avduket.

Etter flere års arbeid er den 10 meter høye elgen endelig ferdig og klar til å vises fram på Bjøroa rasteplass i Stor-Elvdal.

Stor-Elvdal er landets tredje største elgkommune og risikoen for elgpåkjørsler er stor. I 2009 begynte arbeidet med å gjøre riksvei 3 mer spennende. Det er nemlig ikke bare elgpåkjørsler som er en utfordring på strekningen, som tidligere hadde kallenavnet «dødsvei 3». Fram til 2009 mistet i snitt seks personer livet og ni ble hardt skadd på denne strekningen. I tillegg ble årlig 67 personer lettere skadd.

For kjedelig vei

En av årsakene til de høye ulykkestallene var at bilistene ble sløve av den kjedelige og monotone strekningen. Derfor satte Statens vegvesen i gang et prosjekt for å gjøre noe med det.

Storelgen i Stor-Elvdal

AVDUKES: Kunst til advarsel i Næroset.

Foto: Petter Kveseth / Privat

Og de om har kjørt riksvei 3 i Østerdalen etter 20009 har sikkert sett en rekke elggevir i forskjellige farger. Disse har bidratt til at ulykkestallene har gått ned, forteller avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Aud Riseng.

I en rapport fra Statens vegvesen kommer det frem at tiltakene som allerede er gjort har hatt god effekt. I undersøkelsen kommer det frem at over 70 prosent av bilistene fikk bedre kjøreopplevelse og økte oppmerksomheten som følge av tiltakene.

Håper veien blir tryggere

Storelgen er del av samme prosjekt, og formålet er å skape et landemerke som skal skjerpe bilistene når de ferdes gjennom det elgtette området. Det er kunstner Linda Bakke står bak både elggevirene og den enorme elgskulpturen. Hun har jobbet med elgen i flere år, og gjort det meste av jobben i Kina. I desember i fjor ble elgen fraktet fra Kina til Norge, og i dag er den altså klar til å vise seg fram i Stor-Elvdal.

– Og det er ikke bare avduking av elgen i dag. Bjøroa rasteplass, hvor elgen står, åpner også i dag, og det kommer til å være Norges fineste rasteplass, sier Riseng.

Med Storelgen som siste hånd på verket i prosjektet, er det håp om en enda bedre og tryggere kjøretur.

– Målet er å få flere bilister til å «våkne litt» og kanskje ta en nødvendig rast på turen, sier Riseng.

Det er Kunstfondet i Sparebank1 Hedmark som har gitt stålelgen i gave til Stor-Elvdal kommune. Den koster 2 millioner kroner. Statens vegvesen har betalt for å utbedre rasteplassen. Til sammen har prosjektet kostet 27 millioner kroner. Det er Stor-Elvdal kommune som får ansvaret for å vedlikeholde elgen.