Kirkevergen måtte stenge kirketårnet på grunn av råteskader

Kirkevergen har stengt tårnet i Ringsaker kirke på grunn av råttent treverk. Flere kirker i kommunen har akutt behov for vedlikehold.

Kirkevergen har stengt tårnet i Ringsaker kirke på grunn av råttent treverk. Flere kirker i kommunen har akutt behov for vedlikehold.

Reporter Ola Bjørlo Strande/fotograf Jan Egil Løvbak

Det er Hamar Arbeiderblad som i dag skriver om kirkevergen som stenger kirketårn på grunn av råteskader på middelalderkirka fra cirka år 1150.

Trenger over 60 millioner

På avstand ser kirka flott ut, men skinnet bedrar. Takkonstruksjonene ved kirka bærer nemlig tydelig preg på råte. Flere bjelker går rett og slett i oppløsning.

– Det er store skader på kirka på grunn av manglende vedlikehold over veldig mange år. Akkurat nå er det taket som er det mest kritiske, sier kirkeverge i Ringsaker, Knut Are Hole.

Til sommeren skal takene til sideskipene i kirka repareres. Det er satt av tre millioner kroner til dette. Men dette er bare en liten del av hva som må gjøres med kirkene i Ringsaker.

Ringsaker kirke

Kirkevergen har stengt kirketårnet grunnet råteskader.

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK

Kommunen har ti kirker, og ifølge kirkevergen er vedlikeholdsbehovet for fem av disse på 60 millioner kroner.

– Og Ringsaker kirke trenger minst 20 millioner av dette.

Skulle ha brukt 34 millioner årlig

Ifølge kirkeloven er vedlikehold av kirker kommunens ansvar, men kommunen har også ansvar for 200 andre bygninger.

Kirker forfaller

Snø på innsiden av taket.

Foto: NRK

Også her begynner etterslepet av vedlikeholdet å bli dramatisk.

– Hvert år skulle vi ha brukt 34 millioner kroner i vedlikehold for å holde bygningsmassen i balanse. I fjor brukte vi 4,3 millioner, og i år har vi satt av 5,5 millioner kroner på budsjettet til dette. Det er klart at dette er en stor utfordring, sier kommunalsjef Ole Martin Hermansen.

– Forsømmelse over mange år

Kommunalsjefen og kirkevergen mener staten nå må ta ansvar for vedlikeholdet av middelalderkirkene, men i Hamar bispedømme har de liten tro på statlig hjelp.

De mener kommunene i stedet må bli flinkere til å ta unna det fortløpende vedlikeholdet, før skadeomfanget blir for stort og dyrt.

– Det har vært mye forsømmelse i mange år. Det er kanskje grunn til å spørre når kirka er fra 1150 og folket har klart å ta vare på den så lenge, og nå når vi har så god råd som i dag så holder tårnene på å dette ned. Her må mange kommuner sette seg ned og prioritere, sier kirkefagsjef Freddy Knutsen.

SE VIDEO: Kirkene forfaller:

Video nsps_upload_2009_11_3_15_34_2_5327.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Reporter Stein Ove Korneliussen/fotograf Tomas Berger