Sp vil ha Odnes på Stortinget

OTTA (NRK): Det var spenning til siste slutt da Ivar Odnes ble valgt til Senterpartiets toppkandidat i Oppland. Dermed er Anne Tingelstad Wøien ute av Stortinget etter valget neste år.

Ivar Odnes

NYVALGT KANDIDAT: Ivar Odnes like etter at nominasjonsmøtet i Oppland Sp valgte ham som sin kandidat.

Foto: Erlend Moe / NRK

Det var et sjeldent dramatisk nominasjonsmøte i Oppland Senterparti på Otta lørdag.

Anne Tingelstad Wøien fra Gran, som har sittet i snart to perioder, ønsket fire nye år. Men utfordreren – Ivar Odnes fra Østre Toten – ønsket seg også partiets plass på Stortinget.

Før avstemningen var alle i salen, inkludert de to kandidatene, usikre på utfallet. Det ble så tett det går an: Odnes fikk 42 av stemmene, Wøien 40.

Forsøkte å overbevise Wøien

Anne Tingelstad Wøien er altså ferdig som stortingspolitiker, til tross for at hun ønsket å fortsette og til tross for at nominasjonsmøtet var samstemt om at hun har gjort en god jobb for partiet.

Anne Tingelstad Wøien

VRAKET: Anne Tingelstad Wøien fikk ikke fornyet tillit fra Oppland Sp, etter to perioder på Stortinget.

Foto: Erlend Moe / NRK

– Det er en spesiell opplevelse, det er jo det. Men jeg er glad i Senterpartiet og vil fortsatt stille opp for partiet. Jeg skjønner at Ivar ønsker å utfordre og komme på Stortinget, sa hun til NRK etter valget.

Slike kampvoteringer er uvanlige, men Ivar Odnes tror partiene har godt av mer engasjement rundt nominasjonene. Og han sier de to konkurrentene har et godt forhold.

– Det er krevende når vi blir satt opp mot hverandre slik, det blir ofte personlig, men vi har hatt en god tone og har respekt for hverandre, sier Odnes, som opprinnelig er fra Gudbrandsdalen men bor på Toten.

Både Wøien og Odnes hadde på forhånd sagt at de ikke ønsket å stå som nummer to på lista, men etter at valget var klart, ba flere av delegatene Wøien om å tenke seg om en gang til.

Fylkesleder Bengt Fasteraune sa han ville «be Anne innstendig» om å stille som andrekandidat.

Men hun sto på sitt, og sa at det å være vararepresentant på Stortinget kan være vanskelig å kombinere med at hun nå må ut og finne seg en ny arbeidsgiver.

Ungdomskandidaten Marit Strand fikk andreplassen på lista.

Lahlum ble SVs kandidat

Det har vært flere nominasjonsmøter i Hedmark og Oppland lørdag.

Hans Olav Lahlum

SV-TOPP: Forfatter Hans Olav Lahlum skal kjempe for å komme inn på Stortinget.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Hans Olav Lahlum Lahlum er mest kjent som historiker, forfatter og sjakkekspert. Nå kan han også bli stortingsrepresentant. Lahlum vant kampvoteringen i Oppland SV mot Kjetil Bjørklund. Lahlum vant med stemmetallet 24 mot 10.

Anette Trettebergstuen fra Hamar ble – ikke overraskende – valgt på førsteplass på lista til Hedmark Arbeiderparti. Nils Kristen Sandtrøen fra Tynset fikk andreplassen og Tone Sønsterud fra Kongsvinger fikk tredjeplassen. Alle tre ble valgt uten motkandidat.

I Hedmark Senterparti kapret 24 år gamle Emilie Enger Mehl andreplassen bak ubestridte Trygve Slagsvold Vedum.