Hopp til innhold

Snart laksefiske i Trysilvassdraget

– Trysilvassdraget kan bli blant Norges beste lakseelver, mener prosjektleder Tore Qvenild for Vänerlaksen. Etter mye trøbbel, ser det lovende ut for laksen.

Lakseyngel, Vänerlaks

Lakseyngel i Vänerlaksen.

Foto: Tore Qvenild

Utfordringene har vært mange, men nå ser det endelig ut til at interregprosjektet «Vänerlaksens frie gang» får en god avslutning, samt kanskje en god start for en fortsettelse av prosjektet.

– Vi føler vi er med på noe grunnleggende nytt. Vi regner med å kunne bli et signalprosjekt i Europa, sier prosjektleder Tore Qvenild til avisa Østlendingen.

Siden 2011 har prosjektleder Tore Qvenild hos Fylkesmannen i Hedmark jobbet med å tilbakeføre laksen i Trysilvassdraget, fra Vänern i sør, til Femund i nord.

Ulike laksehinder

48000 rogn ble satt ut i 2011 og 2012 i Femund-/Trysilelva, og NINA, Norsk institutt for naturforsknings undersøkelser viste at 90 % av rogna hadde klekket.

11 kraftstasjon, med Höljes som den største, er det største hinderet for laksen. Men også gyro– lakseparasitt og ulike regelverk mellom Norge og Sverige har skapt utfordringer for prosjektet.

Nå fullføres en sluttrapport for prosjektet så langt, og så vil det også bli søkt om midler for å fortsette i 2015, opplyser Qvenild til Østlendingen.