Hopp til innhold

Smiiil for elbil

Store smil i Lillehammer sentrum lørdag da Mjøsen og omegn elbilforening hadde elbilparade.

Tonje Falk

Tonje Falk og et lite knippe elbilentusiaster smiler for elbil.

Foto: Geir Røed / NRK

De elektriske bilene selger som aldri før. I første kvartal var de to mest solgte personbilene her i landet en elbil.

Også i Innlandet er elbiler nå i ferd med å bli et vanlig syn. Elbilen Tesla er blant de mest solgte bilene i Hedmark og Oppland, og hver 20. nybil som selges i Hedmark og Oppland er nå en elbil.

20 prosent elbiler i 2020

Tesla-interesse på Lillehammer

Lillehamringer stimlet rundt Tesla model S på Stortorget lørdag.

Foto: Geir Røed / NRK

Lørdag markerte Mjøsen og omegn elbilforening elbilsalget med elbilparade gjennom Lillehammer sentrum.

Der var på langt nær alle elbileierne. Det var bare drøyt 10 elbiler i paraden. Lederen i elbilforeningen, Eivind Falk, synes likevel det er moro å vise frem bilene.

– Her får vi vist frem mangfoldet. Fra første generasjon Buddy som ble produsert i Norge til de nyeste og populære bilene. Det er ordentlig moro, sier Falk.

Han er også opposisjonsleder i Lillehammer kommunestyre, ved siden av å være en ivrig elbiltilhenger. På hans initiativ vedtok Lillehammer kommunestyre for to år siden at innen 2020 skal 20 prosent av personbiltrafikken i Lillehammer være med elbil.

– Det skal vi klare! Med 20 prosent elbiler, blir også utslippene i bysentrum redusert med 20 prosent, sier en entusiastisk Falk.

Tesla vurderer Lillehammer

Teslas ladestasjon på Lillehammer

Tesla har ladestasjon på Lillehammer. Nå kan byen også få butikk og verksted.

Foto: Geir Røed / NRK

Den mest populære elbilen, Tesla model S, har i dag ingen salgskontorer mellom Oslo og Trondheim. Det kan det bli en slutt på.

– Tesla vurderer å åpne salgsanlegg og verksted i Hedmark og Oppland, muligens allerede i 2014, sier Kjell Arne Wold i Tesla avdeling Oslo.

Tesla vurderer etablering i en av byene, og gjerne der hvor de i dag har ladestasjon. I Hedmark og Oppland er det Tesla-ladere på Dombås og i Lillehammer.

– Lillehammer et ett av stedene som vurderes, bekrefter Wold.

Mange nysgjerrige

Da elbilene sto parkert på Stortorget i Lillehammer lørdag ettermiddag, var det den største av dem alle som tiltrakk mest oppmerksomhet. Teslas model S selger nå flere tusen biler i kvartalet, og mange vil se den på nært hold.

Men den smilende elbilentusiasten Tonje Falk holder seg til sin lille, gamle Kewet-elbil, med et litt slitent batteri.

– Den går fint, selv om den er litt uforutsigbar når jeg skal rygge den. Derfor tør jeg ikke rygge den helt inntil, sier Tonje – når hun skal plassere den foran de andre elbilene slik at vi får bilde av elbil-entusiastene.

Flere saker fra Innlandet