Skulle aldri ha satset på Hera Vekst

Luktproblemene fra komposteringsanlegget Hera Vekst i Elverum har vært så ille at ordføreren innrømmer at de aldri burde ha satset på det.

Video Miljøvennlig håndtering av søppel i Elverum ble et miljøproblem

Reporter: Anne Kari Løberg

Sammen med Åmot og Trysil investerte kommunen flere millioner kroner i anlegget. Nå kan det bli stengt av Fylkesmannen.

Mange luktklager

Komposteringsanlegget som ligger på Hornmoen i Elverum har i lang tid ført til store luktproblemer. Kommunen får stadig vekk klager fra innbyggerne om vond lukt.

En spørreundersøkelse i 2008 viste at 42 prosent av innbyggerne i Elverum mente at lukta fra søppelanlegget var et stort problem. Selskapet lovet i 2005 at anlegget skulle bli luktfritt, men har foreløpig ikke lyktes med å fjerne luktproblemene.

Elverum kommune ville være i front med miljøvennlig håndtering av søppel. Istedet ble søppelhåndteringen et miljøproblem. Nå kan Fylkesmannen ende opp med å stoppe anlegget etter påske.

Hera

Dersom Hera legges ned vil det koste Elverum kommune 40 millioner kroner i lånegaranti.

Taper penger

Kommunen sitt dilemma er at de taper penger hvis anlegget blir nedlagt. Matavfall fra Sør-Østerdal, Drammen og Vestfold havner på Hera Vekst i Elverum. Det er investert 80 millioner kroner i en teknologi som ikke er prøvd noe annet sted i Norge verken før eller etter.

Legges anlegget ned koster det Elverum kommune 40 millioner kroner i lånegaranti.

Nå innrømmer ordfører Terje Røe at de ikke aldri skulle ha sagt ja til komposteringsanlegget.

– Hadde vi visst i 2004 at vi skulle ende opp slik vi har gjort nå, med alle de utfordringene de siste årene så hadde vi nok aldri gått med på et sånt prosjekt. Men vi så at dette ville være positivt på det tidspunktet, og da er vi nå der vi er nå, sier Røe.