Hopp til innhold

Senterpartiet sier nei til ordførerpost – støtter de borgerlige

Arbeiderpartiet forsøkte å lokke Senterpartiet til å bytte side ved å tilby dem ordførerrollen i Grue. Men etter et styremøte i Grue Senterparti er det endelig vedtatt at Wenche Huser Sund blir ordfører.

Wenche Huser Sund

Wenche Huser Sunds ordførerjobb ble truet etter at Arbeiderpartiet tilbød Senterpartiet ordførerkjedet mot at de samarbeidet. Nå er det endelig avgjort at Huser Sund får støtte fra Senterpartiet, og at det blir borgerlig ordfører i Grue.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Det syntes klart kort tid etter valget at Wenche Huser Sund fra den borgerlige felleslista (H, V, Krf) skulle bli ordfører i Grue de fire neste årene. Felleslista gjorte et svært godt valg og fikk åtte mandater, det samme som Arbeiderpartiet. Senterpartiet ble med sine tre mandater på vippen.

Partiet bekreftet tirsdag kveld at de ønsket å støtte de borgerlige, som de har gjort den siste fireårsperioden. Dermed var et flertall sikret, og Wenche Huser Sund skrev på Twitter: «Gleder meg til å være ordfører i Grue i 4 år».

Imidlertid tok saken en ny vending når Grue Arbeiderparti onsdag bestemte seg for å forhandle med Senterpartiet og tilby ordførerposten til Senterpartiets Åse B. Lilleåsen, som Glåmdalen først meldte.

Senterpartiet samlet seg så til et styremøte klokken 18 torsdag kveld, for å diskutere hva man skulle gjøre med tilbudet fra Arbeiderpartiet.

Nå er det klart at Senterpartiet takker nei til Arbeiderpartiets tilbud, og opprettholder sin støtte til den borgerlige felleslista.

Takket nei til å bli ordfører

– Begrunnelsen er den samme som den var tirsdag kveld. Vi anser at vår gjennomslagskraft er større og enklere når man samarbeider med likeverdige parter, sier Åse B. Lilleåsen til NRK.

Hun sikter til at Senterpartiet ville vært lillebror i et samarbeid, og bare hatt tre mandater sammenlignet med Arbeiderpartiets åtte. Hun mener dessuten at man må legge valgresultatet til grunn, og at Senterpartiets oppslutning ikke tilsier at de skal ha ordføreren i kommunen.

Lilleåsen påpeker imidlertid at det var flatterende å bli tilbudt ordførerkjedet.

– Det var et overraskende og sjenerøst tilbud, og det høres kanskje dumt ut å takke nei til en ordførerjobb. Men jeg tenker først og fremst på hva vi kan få gjennomslag for i denne perioden. Og vi har hatt et godt samarbeid med Felleslista de siste fire årene, derfor velger vi å fortsette det samarbeidet.

Grue kommune var dårlig informert

Åse B. Lilleåsen sier det var overraskende og sjenerøst å bli tilbudt ordførerrollen av Ap. Senterpartiet sier likevel nei til et samarbeid med Ap og opprettholder støtten til den borgerlige felleslista.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Befinner seg i Frankrike

Felleslistas erklærte ordfører Wenche Huser Sund befinner seg for tiden i Frankrike. Hun forteller til NRK at hun ble oppringt fra flere bekymrede Grue-innbyggere torsdag morgen, som ønsket å ha henne som ordfører.

Jeg er rolig, og forholder meg til den avtalen som er blitt inngått med Senterpartiet, sa Huser Sund da NRK kontaktet henne torsdag ettermiddag..

Og hun la til:

– Jeg kjenner Senterpartiet i Grue som et parti med integritet og gode verdier, og må stole på at vi har en avtale.

Roen var berettiget, og støtten ble altså opprettholdt.