Det er ikke bare jordbæra som er seint ute i år. Det er grønnsakene også. Gartner Lars Skarstad i Kongsvinger rusler gjennom blomkålåkeren sin. På samme tid i fjor var det helt reint her. Ferdigskjært. Høstet.
– Nå skal vi begynne å høste i slutten av uka på denne kålen her, tenker jeg, sier Skarstad.
Men ennå er blomkålhodene små, og Lars Mathias og Mille Marie som er med bestefar ute i kålåkeren må lete litt. Blomkålen ligger et par uker etter fjoråret. Skylda får det kalde været i mai og juni.
Snart for mye
– Grønnsakene har vokst sakte. Det betyr at det har vært lite varer i begynnelsen av juni og så langt i juli. Når det nå blir varmt blir det nesten for mye grønnsaker på markedet, sier Skarstad.
Da går prisene ned for forbrukeren, men også inntektene til bonden blir lavere.
50 sorter
Her på Gartneriet i Kongsvinger er det rundt 250 mål hvor det dyerkes 50 ulike grønnsaksorter.
Det første plantes ut i begynnelsen av mai, og den siste kålen høstes i slutten av september. Mange har etterspurt norske grønnsaker, og selv om de kommer seinere i år har forbrukerne mye godt i vente.
– Den lave temperaturen har vært bra for kvaliteten. I slikt vær blir det mindre sjukdom.
Rundt halvparten av grønnsakene fra gården selges her i gårdsbutikken. Her tilbys både gamle og noen nye sorter.
Se her:
- Les også: Jorbærsesongen i gang