Russen inntar Lillehammer: tilbys voldtektsalarm

LILLEHAMMER (NRK): Arrangørene deler ut voldtektsalarm med GPS til jentene før helgas russetreff på Lillehammer. Flere russ velger også å bo på hotell for å sikre seg mot overgrep.

Russ fester på Lillehammerr

FESTKLARE: Russen kommer i dag til Lillehammer for å delta på landstreffet. Jentene får blant annet tilbud om voldtektsalarm og flere sover på hotell for å unngå å bli utsatt for seksuelle overgrep.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Det er forventa over 7000 russ på Birkebeiner skistadion på Lillehammer denne helga. Avdelingsleder i Lillehammer Olympiapark, Lars Nes, sier at de deler ut voldtektsalarmer med GPS ved inngangen av treffet til de som vil ha.

– Vi har et tredvetalls alarmer tilgjengelig, men det er et tilbud til de som vil ha, sier han.

I tillegg deler unge Høyre ut om lag 200 alarmer på treffet. Fire voldtekter er anmeldt så langt i russetida. Nes forteller at alarmen blir registrert på personen som benytter seg av den og må leveres tilbake etter treffet. Han forteller at det er en enkel grunn til at de ikke har sikra seg flere GPS-alarmer.

– Vi har prøvd det ut tidligere og det har da vist seg at det ikke er så mange som vil ha det, sier han.

På hotell for å være trygge

Lena Aarethun Mo, Runa Lind Rong og Ingrid Haugland har reist fra Fagerlia videregående i Ålesund til Lillehammer for å delta på landstreffet. De har ikke russebil og velger å sove på et hotell i byen.

Lena Aarethun Mo

SIKKERHET: Lena Aarethun Mo er en av over 7000 russ som skal delta på russetreffet på Lillehammer. Hun velger å bo på hotell for å være trygg.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– Vi vil sove på et trygt sted og ikke i et telt på festivalplassen. Som jente er man som regel litt mer utsatt enn gutta og vi har tatt noen forholdsregler, sier Lena Aarethun Mo.

Hun legger til at det også innebærer å holde seg sammen på treffet og ikke gå alene. Aarethun Mo mener det er bedre å returnere til et hotellrom enn et kaldt telt. Jentene er enig i at hotelloppholdet er dyrt, men velger å gjøre det for å holde seg friske og trygge.

– Hele russetida er dyr. Jeg har lyst til å være frisk og ha det behagelig, sier Ingrid Haugland.

Ingrid Haugland

KOSTER: Ingrid Haugland velger å bruke penger på hotell for å holde seg frisk og trygg.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Runa Lind Rong forteller at hun er fornøyd med å ha brukt penger på et hotellrom.

– Vi er her for å ha det gøy. Jeg er veldig fornøyd med hotellet og liker komfort, sier hun.

Fulle hoteller

Administrerende direktør ved Radisson Blue Lillehammer Hotell, Shiona Law, sier at hotellet nå er helt fullt. I tillegg til et par andre gjester, huser de i helga 520 russ.

– Hotellet vårt har vært fylt opp en stund og mitt inntrykk er at det er fullt på hotellene over hele byen, sier hun.

Shiona Law

PASSER PÅ: Administrerende direktør ved Radiosson Blue Lillehammer Hotell, Shiona Law, er hønemor for russen.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Ved Victoria Hotell har 150 russ tatt inn og hotellet er nå fullt. Også Breiseth Hotell er fullt av russ i helga.

– Jeg er litt hønemor for ungdommen. Jeg passer på at de kommer seg i hus og er sykepleier for dem i morgen når de våkner opp med småskader. Da er det mye plastring, sier Law.

Russen fyller opp hotellene i Lillehammer under landstreffet.