Hopp til innhold

Robot syr puter

Her er roboten som snart skal sy putene til Stressless'en din. Det er SINTEF på Raufoss etter lang tids forskning har klart å bygge en robot som syr.

Forsker Erik Haga, SINTEF Raufoss, ved roboten som syr puter.
Foto: Dag Kessel

SINTEF Raufoss i Oppland har lykkes i å konstruere en robot som klarer å sy en helt nøyaktig søm til puter som brukes i møbler. Tidligere har slik sying foregått manuelt, fordi man ikke har lykkes i å lage maskiner som kan klare jobben.

Video Robot Raufoss

Se roboten her:

Ringvirkninger

- Dette er en milepæl innen automatisering, og vi regner med at dette vil få ringvirkninger også til andre sektorer, sier prosjektleder Lars Rognås i SINTEF Raufoss.

Lars Rognås, prosjektleder i SINTEF Raufoss Manufacturing
Foto: Dag Kessel

- Det er ikke vanskelig å få en robot til å jobbe med harde gjenstander som for eksempel støtfangere, men myke materialer som puter er noe helt annet. Flere års forskning her på Raufoss har nå gitt resultater, og vi har utviklet en robot som klarer dette.

Det er Ekornes-konsernet og Norges forskningsråd som har finansiert prosjektet.

Unikt i verdenssammenheng

- Dette er unikt i verdenssammenheng. Vi har undersøkt ganske grundig og hittil ikke funnet noen robot som klarer denne jobben, sier prosjektleder i Ekornes, Leif Jarle Aure.

- Vi regner med at denne roboten kan brukes i full produksjon om 2-3 år.

Vil hindre utflagging

- Vil ikke en slik automatisering føre til færre arbeidsplasser?

- Alternativet er utflagging. Vi mener på lang sikt dette vil styrke arbeidsplassene i et høykostland som Norge.

Etablering på Møre

Industrimiljøet på Raufoss kommer nå til å etablere seg med en egen avdeling på Møre.

- Dette blir i begynnelsen en liten avdeling som skal hjelpe til med oppbygging av kompetanse og nettverksbygging, sier Lars Rognås i SINTEF Raufoss.

Unikt samarbeidsmønster

- Vi har her på Raufoss utviket en industriklynge med et unikt samarbeidsmønster. Dette skjer mellom bedrifter som ellers delvis er konkurrenter. I global sammenheng er dette nødvendig for å overleve.

Meningen er at møbelindustrien på Møre skal forsøke å bygge opp det samme samarbeidsmønsteret.