Hopp til innhold

Rendalsmat konkurs, 15 mister jobben

For et år siden overtok nye eiere det nedlagte Nortura-slakteriet i Rendalen. I dag meldte de pass. 15 ansatte står uten jobb.

Nortura i Rendalen

Rendalsmat er konkurs.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Jeg føler litt maktesløshet, det må jeg si, sier ordfører Norvald Illevold i Rendalen. Han visste at Rendalsmat hadde utfordringer, sier han, men ikke at det var så alvorlig.

Norvald Illevold, ordfører i Rendalen

Ordførerer Norvald Illevold gir ikke opp å få virksomhet i kjøttskjærerfabrikken på Åkrestrømmen.

Foto: NRK

– Når jeg tenker på den jobben som ble gjort for å få kjøpt anlegget av Nortura, for å få tak i noen til å drive, og så varte det ikke lenger enn dette. Det synes jeg er trist rett og slett. Ikke minst for de ansatte.

10 millioner i gjeld

Gjelden er mellom 10 og 12 millioner kroner, skriver Østlendingen som først meldte nyheten mandag kveld. Dermed ble lykken kortvarig i de tradisjonsrike kjøttskjærerlokalene på Åkrestrømmen.

Styreleder Terje J. Wulff eier Nor-Frost i Oslo som er den største eieren i Rendalsmat. I Østlendingen roser han både kommunen og de ansatte, men sier bedriften måtte ha hatt tilgang på flere dyr for å greie seg. Han kritiserer også Nortura for for harde kredittvilkår.

Knapt et år med produksjon

De ansatte kjøttskjærerne har gått fra fortvilelse til glede og tilbake til fortvilelse på kort tid.

Noen vil kanskje si at vi har sølt bort 11 millioner til ingen nytte. Men det er lett å være etterpåklok

Ordfører i Rendalen Norvald Illevold

I november 2013 vedtok styret i Nortura å legge ned slakteriet sitt i Rendalen. 38 ansatte mistet jobben. Bedriften var svært viktig for kommunen. 38 arbeidsplasser i lille Rendalen tilsvarer 8000 i Oslo.

Men verken ansatte eller kommunen ga opp. Kommunen kjøpte anlegget for åtte millioner kroner våren 2014, og utpå sommeren startet driften i det nye selskapet Rendalsmat opp

I dag er det atså slutt.

Men de gir ikke opp.

Starter i morra

– Nei, nei, rendøler gir ikke opp. Vi kan ikke gi opp, sier ordfører Illevold. Han tror det finnes andre aktører som kan tenke seg å drive videre. I morra starter jobben med å finne dem.

Kommunen eier lokalene og utstyret. Til sammen har kommunen brukt 11 millioner på å få i gang Rendalsmat.

– Noen vil kanskje si at vi har sølt bort 11 millioner til ingen nytte. Men det er lett å være etterpåklok. Da vi hadde noen som ville drive, var det det som var mulighteen. Da hadde vi ikke annet valg enn å kjøpe, sier Illevold.