Hopp til innhold

Kjøttskjærerjubel i Rendalen i dag

Rendalen kommune har kjøpt kjøttskjæreanlegget til Nortura på Åkrestrømmen. Det nye selskapet Rendalsmat får 30 ansatte.

Rendalen kommune har kjøpt kjøttskjæreanlegget til Nortura på Åkrestrømmen. Det nye selskapet Rendalsmat får 30 ansatte.

– Det var jubel og klapping da de ansatte fikk høre nyheten i dag tidlig, sier næringsutvikler i Rendalen, tidligere stortingsrepresentant, Thomas Breen .

Det nystifede selskapet, Rendalsmat, der Nor-Frost i Oslo er den største eieren, skal drive kjøttskjæring og ferdigmatproduksjon.

Nå er selskapet etablert og registrert i Brønnøysund, og med aksjekapital og egenkapital som gjør at man kan dra igang.

Rendalen kommune har kjøpt Nortura-anlegget for åtte millioner kroner. De overtar i august, og da skal det nystiftede selskapet Rendalsmat drive der. Den største eieren i Rendalsmat er Nor-Frost fra Oslo. Ifølge næringsutvikler Thomas Breen får selskapet 30 ansatte. Rendalsmat skal, som i dag, hovedsaklig drive med råvarebearbeiding. Nedslakting av storfe, er det første Rendalsmat vil begynne med. Breen sier også det er planer om å bygge ut anlegget på Åkrestrømmen.

Stort gap

Forhandlingene om å overta fabrikken begynte ifjor høst da Nortura bestemte seg for å legge ned anlegget. I går møtte representanter for Rendalen kommune Nortura i Oslo til fortsatte forhandlinger om å overta kjøttfabrikken.

Nortura i Rendalen

Planer om å bygge ut det nåværende anlegget på Åkrestrømmen.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Vi har brukt vinteren til å gjøre de formelle og uformelle diskusjonene som må til i en slik prosess, særlig med tanke på å beholde arbeidsplassene. Det har vært en veldig krevende prosess med mange opp- og nedturer. Vi har stått ganske langt fra hverandre. Det har vært et ganske stort gap mellom tilbudet fra Nortura, og det vi har kunnet akseptere. Men i går ble det enighet om en avtale om kjøp av bygget og mye av utstyret, sier næringsutvikler Thomas Breen.

Overtakelsen er 1. august 2014, men først må avtalen godkjennes av styret i Nortura og kommunestyret i Rendalen.

Vil ha kontroll

Det er kommunen som kjøper og er eier av anlegget, mens det nye selskapet Rendalsmat skal stå for driften.

– Planen er å sørge for minst 34 prosent lokalt eierskap, og at selskapet har en langsiktig overtakelse av anlegget, og sørger for at vi ikke havner i en sårbar situasjon umiddelbart. Men at vi har litt kontroll på at selskapet drifter noen år, og setter seg her i Rendalen før de får overta hele anlegget, forteller Breen.

Thomas Breen

Jubel og klapping da næringsutvikler Thomas Breen fortalte om den gode nyheten til de asnsatte torsdag morgen.

Foto: Arbeiderpartiet

Breen sier selskapet gjerne vil kjøpe hele anlegget.

– De får rett og slett ikke lov før de har driftet en stund. Vi ønsker ikke en ny Nortura-situasjon etter et år eller to, sier Thomas Breen.

Nor-Frost

Hovedaksjonæren i Rendalsmat er, som sagt, Nor-Frost.

– Nor-Frost er et ganske stort selskap basert i Oslo. De driver med kjøtt- og fiskeprodukter. De driver også mye med import av kjøtt- og fiskeprodukter, og satser nå på Rendalsmat som en viktig del av sitt sortiment.

– De skal også bygge opp en del nytt. De har blant annet noen kokker som skal være med å utvikle produkter i Rendalen, og vi ønsker å videreforedle flere lokale produkter enn i dag fordi vi ser at dette er et raskt voksende marked. Dette er eieren av Nor-Frost, Terje Wulf, veldig innstilt på sammen med oss.

– Vi vurderer blant annet å starte med bearbeidelse av produkter som spekemat og pinnekjøtt, sier næringsutvikler Thomas Breen.

Flere saker fra Innlandet