Hopp til innhold

Rekordmange på høye topper i påska

Drømmevær og gode snøforhold i Sør-Norge har bidratt til svært gode overnattingstall for DNTs hytter i påsken. Rekordmange vil gå på topptur.

Nedkjøring mot Besshøe

ETTERTRAKTET: Svært mange har vært på toppturer i påsken og Jotunheimen har vært særlig populært. På bildet er en skikjører på vei ned fra Besshøe, som er en del av fjellområdet.

Foto: Hallgrim Rogn / DNT

Den Norske Turistforening (DNT) har opplevd 20 prosent økning i overnattingstallene sammenlignet med fjorårets påske.

– Strålende solskinn, gode snøforhold og mange aktiviteter har gjort at vi kan melde om en drømmepåske. Dette er en påske for minneboka, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas.

Generalsekretær i DNT, Nils Øveraas, på tur i fjellet.

POPULÆR FORENING: Generalsekretær i DNT, Nils Øveraas, er fornøyd med årets påske.

Foto: Elin Hansson / DNT

Særlig populære er toppturene. DNT merker stor pågang av folk som utforsker fjellet på en ny måte. Dette har ført til at Glitterheim Turisthytte i Jotunheimen har blitt ettertraktet.

– Det er mange år siden vi har hatt så stor aktivitet rundt Glitterheim og det skyldes det bratte friluftslivet. Omtrent en tredjedel av årets gjester går toppturer. Tidligere år har gjestene nesten bare gått tradisjonelle skiturer fra hytte til hytte, sier Tone Vole, vertskap på hytta.

Etterspørsel etter toppturkurs

Turistforeninga hadde over 257 000 medlemmer i 2014 og så langt i år har medlemstallet økt med ytterligere åtte prosent.

– Det er mange nye medlemmer som nå kan se tilbake på store naturopplevelser i fjellet i påsken, sier Øveraas.

Organisasjonen melder at de knapt klarer å møte etterspørselen etter kurs og fellesturer for bratt friluftsliv.

– Toppturer har aldri vært mer populært. I fjor måtte vi avlyse noen kurs og turer, men i år har interessen skutt i været, sier Mari Vidnes i DNT Fjellsport Oslo.

Få skader i fjellet

Skigåere på vei mot Storebjørn

TOPPTUR: Skigåere er på vei mot fjellet Storebjørn i Jotunheimen.

Foto: Hallgrim Rogn / DNT

Jotunheimens nye «Haute Route», eller Høgruta, som ble lansert i år, har vært populær. Ruta består av etapper på 15 km og har 1000 til 1500 meters stigning. Her går man flere av Norges mest kjente topper på 2000 meter, som Glittertind og Galdhøpiggen.

Til tross for at mange har vært på fjellet i påska, kan Røde Kors melde om få alvorlige hendelser. Generalsekretæren i DNT forteller at de har hatt fokus på sikkerhet.

– Neste påske vil de nye og reviderte fjellvettreglene blir lansert. Vi vil fortsette å jobbe for at folk tar ansvar for egen sikkerhet, sier Øveraas.