Hopp til innhold

Flere fylkestopper krever lavere drivstoffpriser- Slagsvold Vedum nekter

Fylkesordfører Jon Askeland (Sp) i Vestland krever at regjeringa handler nå og reduserer drivstoffprisene. Han får støtte av andre fylkestopper i regjeringspartiene.

Jon Askeland

KREVER HANDLING: Fylkesordfører Jon Askeland mener regjeringa må gjøre noe med drivstoffprisene nå.

Foto: Leif Rune Løland

Partileder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum mener det er uansvarlig om en ikke tenker på renta, og gir ingen signaler om priskutt på drivstoff.

Må tas grep

Spesielt i Senterpartiet er det flere fylkestopper som tar til orde for at noe må skje. I Arbeiderpartiet er de fleste NRK har vært i kontakt med på linje med regjeringa.

Fylkesleder i Troms Sp Svein O. Leiros vil ha handling:

Svein Leiros

MÅ HANDLES: Fylkesleder i Troms Sp, Svein Leiros mener regjeringa må gjøre noe med drivstoffprisene.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sápmi

– Ja, jeg mener helt klart det bør gjøres tiltak med drivstoffprisene. Dette mente jeg i februar og mars og dette mener jeg så absolutt i dag.

Han mener de høye prisene går spesielt utover distriktene der bilen er det eneste fremkomstmiddelet samt transportnæringene, landbruket og entreprenørene.

– De er helt avhengig av lavere priser, fordi det er vi som forbrukere som til syende og sist må betale også den regninga.

Les også Tidenes høyeste bensinpris: – Det er altfor dyrt

Ismail Dal kjører Taxi i Ålesund.

Fylkesordfører Jon Askeland i Vestland er like klar:

– De er nødt til å handle nå. Ifølge Finansdepartementet er det mellom fem og seks kroner i ulike avgifter de kan vurdere.

Han er bekymret for eget fylke:

– Vestland er landets største verdiskapingsfylke, og 90 % av all varetransport skjer på bil, så næringslivet her i fylket har kraftig reduserte marginer med de dramatiske energiprisene.

Hans fylkesledernabo Erlend Haugen Herstad i Sogn og Fjordane mener at regjeringa må hjelpe de næringene som sliter mest som transport, fiskebåter og maskinentreprenører.

For han er også bekymret for at det brukes for mye penger med tanke på renta.

– Det viktigste regjeringa kan gjøre i dagens situasjon er å bremse prisveksten uten å skape en situasjon med økt rentevekst. En stor oppgave, men jeg har trua på folkene våre inne i Oslo. Jeg vil gjerne ha lavere drivstoffpriser, men ikke på bekostning av at familier med boliglån får ei større økonomisk byrde å bære i form av økte renter.

Sigrid Simensen Ilsøy

AVGIFTER NED: Leder i Buskerud Sp, Sigrid Simensen Ilsøy, mener avgiftene må ned i neste statsbudsjett.

Foto: Ragne B. Lysaker / Senterpartiet

Fylkesleder i Buskerud Sp Sigrid Simensen Ilsøy mener det alvorlige bakteppet vi har med krig i Ukraina gjør at vi må gjøre oss mindre avhengig av olje og gass. Men hun er redd for hva de høye strøm- og drivstoffprisene gjør med små og mellomstore bedrifter, særlig i distriktene.

– Disse er jeg særlig bekymret for. Jeg mener det derfor er svært viktig at regjeringen i sitt arbeid med neste statsbudsjett ser på avhjelpende tiltak som å sette ned avgifter i tråd med Hurdalsplattformen.

Fylkesleder i Akershus Senterparti Brita Skallerud er også bekymret for de små og mellomstore bedriftene, og mener det mest viktige er å ivareta disse.

– Vi er i en ny kaotisk situasjon hvor vi går inn i en energi- og råvarekrise. Det kan være vanskelig med tiltak som vil monne.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Bekymret for renta

Cecilie Knibe Kroglund

RENTA: Fylkesleder i Agder Ap, Abel Cecilie Knibe Kroglund, mener renta er viktigst.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

De fleste fylkestoppene i Arbeiderpartiet som NRK har vært i kontakt med er ikke enige, og støtter regjeringa. Unntaket er nestleder i Finnmark Ap, Sigurd Kvammen Rafaelsen.

– Dette er noe man må vurdere. En slik ordning må i så fall sikres slik at ikke eventuelle lettelser i avgifter bare kommer distributørene til gode.

Han mener det er på høy tid at en gjeninnfører fraktutjevningsordning for bensin og diesel i tiltakssonen.

– Avstandene er store og folk er avhengig av bil i hverdagen.

Leder i Agder Arbeiderparti Abel Cecilie Knibe Kroglund, er bekymret for renta, og vil derfor ikke ha spesifikke tiltak mot drivstoffprisene.

Les også Advarer mot verste energikrise på 50 år

Fatih Birol

– Det viktigste regjeringen kan gjøre er å sikre at vi ikke får en kraftig økning i lånerenten. Norske husholdninger har veldig stor lånegjeld og økte lånerenter er det som vil ha størst betydning for familier og husholdninger.

Hun minner om at regjeringa har kommet med en strømpakke og et rekordstort jordbruksoppgjør.

– I tillegg må vi bruke enorme midler på flyktningmottak og styrket forsvar. Det er nødvendige tiltak som jeg mener det er riktig at vi har prioritert.

Leder i Østfold Ap Sindre Martinsen-Evje er enig og bekymret for de økte kostnadene:

Ordførar i Sarpsborg. Sindre Martinsen-Evje (Ap).

STYRING: Leder i Østfold Ap, Sindre Martinsen-Evje vil ha trygg økonomisk styring.

Foto: Vidar Ruud / NTB

–Det viktigste er en trygg, økonomisk styring, hvor renta ikke øker for mye og for fort, det vil få store konsekvenser for hver og en av oss med lån i banken, og ikke minst for arbeidsplassene våre i næringslivet.

Leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen vil heller ikke ha tiltak. Han frykter for høyere rente.

Det samme gjør leder i Innlandet Ap, Lise Selnes.

– Vi er smertelig klar over at mange har hatt en tøff vinter på grunn av strømprisene, og nå opplever høye drivstoff- og matpriser på toppen av dette.

Men hun mener renta må passes på, og at det begrenser hvor mange milliarder som kan gå ut i økonomien. Og hun beskriver en situasjon med lav arbeidsledighet og privat forbruk på veg opp.

Lise Selnes

FORSTÅR: Fylkesleder Lise Selnes i Innlandet Ap, forstår at mange sliter, men at det blir enda verre med høyere rente

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Mange vanlige folk har høy gjeld, og er svært sårbare om renta stiger for mye for raskt. Bedriftene rundt om i landet vil også rammes.

Men Selnes legger til at hun vet at det ikke er mye trøst for de som sliter.

– Men det er en forklaring på hvilke hensyn vi er nødt til å ta.

Beklymring for renta

Sp-leder Trygva Slagsvold Vedum sier regjeringa er veldig opptatt av hvordan prisene slår ut for folk. Men gir ingen signaler om billigere drivstoff nå.

Han sier regjeringa vil gjøre viktige skatte- og avgiftsgrep til høsten.

– Folk som tjener mellom 400.000-700.000 vil oppleve en litt enklere økonomisk hverdag.

Han tror ikke fylkestoppene i Sp er mindre opptatt av renta enn de i Arbeiderpartiet.

– Fylkeslederne både i Arbeiderpartiet og Senterpartiet er bekymret for renta. Å ikke være opptatt av renta er uansvarlig, sier Slagsvold Vedum.

Les også Spår at bensinprisen bikkar 40 kroner til sommaren

Bensinstasjon