Fyttigrisen for en fødsel

HAMAR (NRK): Det er stappfullt i bingen til purka Gode Gloria. Tirsdag fødte hun hele 26 unger, nesten dobbelt så mange som et gjennomsnittlig grisekull.

GRISEFLAKS: Gode Gloria slapper av i bingen etter å ha født 26 grisunger. Purka har vært heldig som fikk så mange unger, forteller ekspertene.

– Det kom to, fire og åtte stykker. Da det hadde kommet 17 tenkte jeg at det var stopp, men jammen kom det ni til, forteller økobonde Guro Sveberg.

Tirsdag var det hektisk i fjøset på Vang i Hedmark. Totalt 26 grisunger kom til verden i løpet av noen timer. To dager senere grynter 24 lyserosa skapninger rundt i bingen.

– Jeg måtte la et par slippe, men det er helt utrolig, sier Sveberg om den uvanlige fødselen.

Grisen Gode Gloria fikk 26 grisunger

SULTNE: De ferske verdensborgerne får mat hver time. Det betyr travle tider for både dyr og mennesker.

Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK

Uvanlige fødselstall

Et gjennomsnittlig grisekull består av 14 unger. Dermed kan Gode Glorias nedkomst kalles smått utrolig, sier Carl Andreas Grøntvedt som er veterinær og svinehelseansvarlig ved Veterinærinstituttet.

– 26 stykker på ett kull på en purke er svært sjelden. Det vet jeg ikke om jeg har hørt om i Norge tidligere, forteller han.

Ifølge Grøntvedt har kullstørrelsen gått opp de siste ti årene. Snittet ligger på mellom 12 og 14 unger.

Fagsjef hos Norsvin, Målfrid Narum, forteller at det har blitt født store kull før, men kaller søskenflokken fra Vang uvanlig.

– Det er veldig sjelden at purkene får så mange unger. Det er biologi og da blir det variasjon. I noen kull kan det komme helt ned i fire unger og i andre kan man få over 20, forteller Narum.

Gode Gloria er ikke alene om å få mange barn på en gang. I april vekket en sjulingfødsel oppsikt da en søye fødte syv lam.

Grisen Gode Gloria fikk 26 grisunger

FARGEKODET: Grisungene er markert med farge for å skille dem i to - en blå og en grønn gruppe. Her er det den blå gjengen som får mat.

Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK

Krever mye arbeid

Den nybakte 24-barnsmoren har bare 14 spener. Dermed må bonden trå til som ammehjelper. Ungeflokken er delt i to - en grønn og en blå gruppe for å gjøre matingen enklere.

– Vi går i skrift hver time for å mate dem, forteller Sveberg.

Grisen Gode Gloria fikk 26 grisunger

TRANGT: Det er smått om plassen når alle de 24 grisungene samles under varmelampa.

Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK

Medhjelper Kristina Sørum synes det er stas å mate flokken.

– Det er veldig gøy å hjelpe disse småtassene med å komme igang med livet, forteller hun.

Det store kullet er ikke enestående for bonden. I fjor hadde hun griseflaks da en av purkene hennes fikk 20 unger. Sveberg tror bakgrunnen som brunstforsker på storfe er grunnen til at hun har fått flere store kull. I tillegg er gode gener fra Norsvin årsak, ifølge bonden.

Jeg så på adferden når de er klare. Vi har truffet blink på brunsten hennes sånn at alle eggene var klare, forteller hun.

Guro Sveberg og Kristina Sørum med to av de 24 grisungene

DØGNVAKT: Bonde Guro Sveberg og ammehjelper Kristina Sørum med to av de totalt 24 grisungene som kom til verden på tirsdag.

Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK