Prøysenhuset sliter og vil ha ny utstilling til 18 millioner

Prøysenhusets utstilling sliter med publikumsnedgang og vil ha ny utstilling til 18 millioner, men hvem skal betale?

Prøysenhuset ønsker ny utstilling

Direktør for Prøysenhuset Anne Strømmen ønsker seg ny utstilling til 18 millioner kroner.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Prøysenhuset i Ringsaker sliter med publikumsnedgang og inntektssvikt.
For å opprettholde drifta må senteret fornye seg. Nå har de planlagt en helt ny utstilling, og ordføreren fikk vondt i magen da hun hørte hvor mye den nye utstillinga vil koste.

– Jeg kjente at det stakk litt i magen når jeg hørte summen på 18 millioner kroner, sier ordfører i Ringsaker, Anita Ihle Steen.

Hun studerer planene for den nye utstillinga i Prøysenhuset.

Lokker ikke lenger

50 tallets nostalgi lokker ikke lenger folk til Prøysenhuset i Ringsaker.
Siden 2006 er besøkstallet ved utstillinga halvert fra 16000 til 8000 i året, og inntektene har sunket tilsvarende fra 1 mill til 500 000 kroner.

– Det at besøkstallet har gått så kraftig ned, er et signal på at folk har sett det, og det er behov for å fornye, sier direktør for Prøysenhuset Anne Strømmen.

Dagens utstilling ved prøysenhuset har stått uforandret siden åpningen for 15 år siden. Nå planlegges en ny utstilling, som skal gjøre Alf Prøysen dagsaktuell igjen. Museumsdirektøren sier at de ønsker å satse på temaer som åpenhet, toleranse og mobbing.

– Han skriver mye om disse temaene, og han gir begrepene et godt inneholdt, sier Strømmen.

SE VIDEO:

Færre og færre besøker utstillinga på Prøysenhuset i Ringsaker. De siste årene er besøkstallet halvert.

Reporter Anne Kari Løberg/Fotograf Frode Meskau

– Kan dø ut

Ved å gjør forfatterskapet dagsaktuelt ønsker direktøren at Alf Prøysen skal bli en viktig del av oppveksten til dagens barn og unge.

– Det er alt fra geitekillingen som kjeppjages fordi ha kan noe annet enn de andre. Det er mye som går på hvordan vi behandler og ser på andre mennesker. Hvordan vi tar imot fremmede, dette skriver han mye om, og det ligger mye mellom linjene i tekstene. Det å bygge en ny digital plattform til å bruke tekstene til å formidle, da har man en helt annen basis å sette disse tekstene inn i, sier museumsdirektøren.

Kultursjef i Ringsaker Asle Berteig sier det er behov for å fornye Alf Prøysen, ellers vil forfatterskapet hans sakte, men sikkert dø ut.

– Jeg tror det er et akutt behov for å fornye. Hvis vi har miljøer som jobber med å aktualisere og forstå, så vil det holdes i live, sier Berteig.

Usikker på pengene

Berteig er usikker på hvor pengene skal tas fra.

Anita Ihle Steen

Ordfører i Ringsaker Anita Ihle Steen tror det blir vanskelig å skaffe 18 millioner til ny utstilling.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– For å være realistisk så tror jeg det blir vrient å få med politikerne til å bruke 18 millioner kroner på utstillinga i den tiden vi er nå, innrømmer kultursjefen.

– Jeg syns de har tenkt mye bra, sier ordføreren i Ringsaker, men hun mener at kommunen ikke har 18 millioner kroner til en ny Prøysen-utstilling.

– Det er mye penger, jeg tror det blir vanskelig, sier Ihle Steen.

Nasjonalt anliggende

Museumsdirektøren er ikke overrasket over tilsvaret fra ordføreren.

– Jeg er ikke overrasket, samtidig har jeg forberedt de på at det er i det lende det vil ligge. Det koster, og hvis vi ser hva som investeres i de andre museene, så ligger vi i det sjiktet, hvis vi skal gjøre en totalrenovering, sier Strømmen.

I løpet av høsten skal politikerne i Ringsaker si ja eller nei til å støtte forslaget, og målet for museumsdirektøren er å få den nye utstillinga ferdig til Alf Prøysens 100 års jubileum i 2014.

Strømmen mener det også er et nasjonalt anliggende. Hun mener at en ny utstilling er helt avgjørende for museets framtid.