Hopp til innhold

Demonstrerte mot våpensalg til Israel på Raufoss

Tretten aktivister, med en tidligere Israelsk kampflyver i spissen, aksjonerte i dag på Nammo i Raufoss. Aksjonen ble avsluttet ved 11-tida.

Demonstrasjon Nammo

Aksjonsgruppa forklarer at de har to paroler: «Nammo-våpen ender opp i Israel», og «Israel dreper med norske våpen».

Foto: Geir Røed

En av aktivistene, tidligere stortingsrepresentant Aksel Hagen (Sv), forklarer at de er tretten aktivister som aksjonerer utenfor Nammo på Raufoss.

– Vi ser på denne aksjonen som en del av den internasjonale kampanjen med formål å boikotte våpeneksport til Israel, forklarer han.

Sterke virkemidler i protestaksjon

Aksjonsgruppa bruker sterke virkemidler i demonstrasjonen.

Foto: Aksjonsgruppa

Leder for aksjonen på Raufoss er Thomas Grønn.

– Vi aksjonerer fordi norske våpen havner hos den israelske hæren. Norge har ikke direkte eksport til Israel, men det er Nammo som produserer ammunisjonen og de har et ansvar for det de produserer, sier han.

Vil vise krigens brutalitet med dokker

Grønn har vært palestina-aktivist i mange år, men uttaler seg i dag på vegne av aksjonsgruppa.

– Vi vil synliggjøre oss ved at vi har lagt ut dokker som er sminket, og som skal vise krigens brutalitet, sier han.

Aksjonsgruppa forklarer at de har to paroler: «Nammo-våpen ender opp i Israel», og «Israel dreper med norske våpen».

Gruppa skal møte ledelsen i Nammo rett etter klokken 08.00.

Demonstrasjon Nammo

Babydokker utgjorde en del av virkemidlene under aksjonen.

Foto: Geir Røed / NRK

Kjøpte opp Talley i 2007

Nammo ligger på Raufoss, og produserer i hovedsak ammunisjon. Det var i 2007 at Nammo kjøpte opp den amerikanske våpenprodusenten Talley og selskapet er i dag USAs ledende produsent av skulderavfyrte våpen som panservernraketten M72.

Tidligere i år inngikk Nammo en kontrakt med det britiske forsvarsdepartementet. Det er snakk om en treårskontrakt der oppdraget til Nammo er destruering av blant annet gamle flybomber, granater og fin ammunisjon.

Politet er på stedet, men sier at det er rolig stemning og at de ikke vil fjerne aktivistene med det første.

– Vi er tilstede på Nammo, men selv om aksjonen er ulovlig vil vi ikke foreta oss noe slik det ser ut nå. Det er en politisk motivert aksjon, og gruppa må få benytte seg av ytringsfriheten, sier operasjonsleder i Vestoppland politidistrikt, Trond Skjøld.

Nammo: – De bruker sterke virkemidler

Aksjonen har foregått i rolige former, vi har hatt en samtale med aksjonsgruppa, og de har formidlet meningene sine, sier informasjonssjef i Nammo, Sissel Solum.

Hun mener gruppa har brukt sterke virkemidler, og forklarer at det vil bli informert om aksjonen internt i selskapet.

– Hvordan ser du på det demonstrantene formidler?

– Alt som eksporteres fra Raufoss eksporteres i henhold til norske lover. Vi har produksjonsenheter i andre land, blant annet USA, og det er per dags dato ikke ulovlig å eksportere våpen fra USA til Israel.

Sissel Solum i samtale med talsmann for aksjonsgruppa, Nikos Tavridis-Hansen

Informasjonssjef i Nammo, Sissel Solum, i samtale med talsmann for aksjonsgruppa, Nikos Tavridis-Hansen under dagens demonstrasjon.

Foto: Geir Røed / NRK

Nammo har produksjon i sju ulike land, og Solum forklarer at det er opp til det enkelte land hvem de ønsker å eksportere ammunisjonen til.

– Det er de nasjonale eksportemyndighetene i de enkelte landene som til enhver tid vurderer hvor Nammos produkter kan selges. Det er noe vi har liten påvirkning på, avslutter Solum.