Hopp til innhold

Regjeringen går videre med planene for Mjøssjukehuset – skal bli Europas fremste

Regjeringen sier ja til nytt Mjøssjukehus. De vil også videreføre det de kaller «viktige tjenester» i Lillehammer, Elverum og Tynset.

SYKEHUS PÅ TEGNEBRETTET: Et av forslagene fra Norconsult om nytt storsykehus, her plassert på Biri.

EUROPAS FREMSTE: Statsministeren sa at Mjøssykehuset vil bli Europas fremste sykehus. – Vi skal ha verdens beste sykehus i Norge. Når det nå kommer et nytt sykehus, kommer det til å bli Europas fremste sykehus. For det er situasjonen når Norge bygger sykehus, sa Støre. Tegningen viser et forslag til et mulig storsykehus ved Mjøsbrua, tegnet av Norconsult i 2019.

Foto: Norconsult

– Vi mener denne løsningen vil sikre gode sjukehustjenester for befolkningen i Innlandet, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Sammen med finansminister Trygve Slagsvold Vedum og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol holdt de pressekonferanse på Moelv mandag morgen.

– Å sørge for at befolkningen har et trygt og godt helsetilbud er en av de aller viktigste oppgavene for regjeringen. Nå er jeg glad for at vi kan sette punktum for over 20 års sjukehusdebatt i Innlandet, sier Støre.

pk-sykehus-Moelv-050623

FOLKEFEST: – Gratulerer med dagen, sa Kjerkol til jubel fra publikum.

Foto: Aleksandr Nedbaev / NRK

Statsministeren mener Mjøssjukehuset blir Europas fremste sjukehus.

– Vi skal ha verdens beste sjukehus i Norge. Når det nå kommer et nytt sjukehus, kommer det til å bli Europas fremste sjukehus. For det er situasjonen når Norge bygger sjukehus, sier Støre.

– Et skikkelig løft

Den nye sjukehusstrukturen i Innlandet innebærer at de to største byene i fylket, Hamar og Gjøvik, mister sine sjukehus.

Helse- og omsorgsministeren mener likevel at flere fagområder får et løft med det nye Mjøssjukehuset.

Mjøssykehus, Ingvild Kjerkol

LØFT: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol var fornøyd med å komme med en endelig avgjørelse i den lange sjukehusdebatten i Innlandet. Med et Mjøssjukehus får flere fagområder et skikkelig løft, mener hun.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Mjøssjukehuset vil legge til rette for mer avansert behandling på samme sted, sier Kjerkol.

– For fagområder som kreft, nevrologi, barnesykdommer, spesialisert kirurgi og spesialisert indremedisin blir dette et skikkelig løft, sier hun.

Videreutvikle viktige tjenester

Etter en mangeårig diskusjon ble det i september 2022 stemt over hvor sjukehusene i Innlandet skulle ligge i framtida.

Styret i Helse Sør-Øst vedtok da, med seks av ti stemmer, å gå inn for å bygge Mjøssjukehuset på Moelv.

I vedtaket til styret lå det også at Lillehammer skulle ha et akuttsjukehus og at det skulle bli et elektivt sjukehus i Elverum.

Men regjeringen ønsker å ha mer aktivitet i Elverum enn det som følger av styrevedtaket i Helse Sør-Øst.

Mjøssykehus

VIKTIGE TJENESTER: Regjeringa vil, i tillegg til å bygge nytt Mjøssjukehus i Moelv, videreutvikle tjenester i Lillehammer, Elverum og Tynset.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

I Elverum blir det mer døgn- og dagkirurgi innen ortopedi, planlagt kirurgi, et bevegelsessenter med et styrket rehabiliteringstilbud og indremedisinsk akuttfunksjoner.

Regjeringen ønsker også at det legges til rette for et fødetilbud med barselavdeling ved Elverum sjukehus, og ber Helse Sør-Øst utrede dette.

På Tynset ønsker regjeringen å videreutvikle sjukehuset som er der i dag, mens de på Lillehammer går inn for et allsidig lokalsjukehus.

– Jeg mener vi har funnet en løsning der vi viser at regjeringen lytter, og samtidig sikrer et godt tilbud til befolkningen, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Mjøssykehus, Trygve Slagsvold Vedum

FORNØYD: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum mener regjeringens beslutning sikrer at folk i hele Innlandet skal være trygge på at de får god akutt hjelp og god spesialisert behandling framover.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Bekymret for psykiatrien

Senterpartiet i Oppland er glad for at striden om Mjøssjukehuset er landet, men mener det bør gås en runde til på det psykiatriske tilbudet.

– Det har vært viktig å få en avklaring, sier leder av Sps fylkestingsgruppe Aud Hove til NTB.

Fylkesvaraordfører Aud Hove utenfor fylkeshuset på Hamar

FORNØYD: Leder i Sps fylkestingsgruppe, Aud Hove, er glad for at det har kommet en avgjørelse fra regjeringen i sjukehusstriden i Innlandet.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Hun er glad for at regjeringen velger å styrke sjukehustilbudet på både Lillehammer, Elverum og Tynset i tillegg til et stort sjukehus i Moelv. Innlandet er et stort fylke, påpeker hun.

– Nå må Helse Sør-Øst og Sykehuset Innlandet prioritere å bruke midler på å bygge opp Lillehammer og Elverum i påvente av at det nye sjukehuset kommer på plass, sier Hove.

Samtidig er hun bekymret for psykiatrien, og mener regjeringen bør ta en ekstra runde på det. Vedtaket fra regjeringen innebærer at de psykiatriske sjukehusene på Sanderud og Reinsvoll blir lagt ned.

– Vi er mange som mener de bør bestå, sier Hove.

Tone Wilhelmsen Trøen

HASTER: Det haster med å sikre pasientene i Innlandet gode og fremtidsretta helsetjenester, mener Høyres helsepolitiske talsperson, Tone Wilhelmsen Trøen.

Foto: Martin Fønnebø / NRK

Høyres helsepolitiske talsperson, Tone Wilhelmsen Trøen, er glad for at det har kommet en avgjørelse i saken om Mjøssjukehuset.

Hun mener det haster å sikre pasientene i Innlandet gode og fremtidsretta helsetjenester.

– Det er på høy tid og veldig bra at regjeringen i det store og hele viderefører vedtaket Høyre fattet i regjeringen om sjukehusstrukturen i Innlandet, sier Trøen.

Stort engasjement

Diskusjoner om hvor en skal bygge nye sjukehus er et kjent tema flere plasser i landet. I Innlandet har det vært heftig krangling, fakkeltog og facebookdiskusjoner i en årrekke.

Et fellessjukehus i Innlandet har betydning for de 370 000 folkene som bor der. Innlandet er også Norges største hyttefylke, med over 85 000 fritidsboliger.

Slikt blir det fakkeltog, aksjonsgrupper og diskusjoner av. Noen av Facebookgruppene har over 30 000 medlemmer. Slik som gruppa «Fortsatt sjukehus i Elverum» og «JA TIL FORTSATT AKUTTSYKEHUS I LILLEHAMMER».

Fakkeltog for sykehuset på Lillehammer

Fakkeltog for sykehuset på Lillehammer

Mange i fakkeltog for sykehus i Elverum

Fakkeltog for sykehus i Elverum.

Skjermdump, facebookgruppe

Facebookgruppe med over 30 000 medlemmar.

Skjermdump, Facebook

Facebookgruppe med over 30 000 medlemmar.

Faktisk helt tilbake til 2003/2004 begynte man å snakke om et felles sjukehus nettopp i Moelv.

De siste 17 åra har det blitt brukt mye tid og ressurser på å finne ut av dette. Ifølge Helse Sør-Øst har det vært 17 ulike forslag på bordet.

Flere saker fra Innlandet

Stange: Barn i klem under buss

Stange: 11-åring kom i klem under en buss