Politiker forsøkte å svindle over 60 kommuner med falske fakturaer

Selv da politiet beslagla alt elektronisk utstyr fra Hedmark-politikeren, fortsatte han å svindle både kommuner og privatpersoner.

Faktura kommunesvindler

FAKTURASVINDEL: Hamar kommune er en av kommunene som mottok pengekrav fra mannen for en tjeneste de sier de aldri har fått.

Foto: POLITIET

Politikeren i 40-årene er tiltalt for å ha å svindlet fem kommuner og for å ha forsøkt å svindle over 60 kommuner ved å sende falske fakturaer på til sammen over to millioner kroner. Totalt lurte han til seg over 150.000 kroner fra kommuner.

– Han har sendt dem fakturaer med samme beløp. I fakturaen står det at han skal ha gjennomført reparasjoner på en bolig, forteller politiinspektør Richard Røed.

En av fem kommunene som betalte fakturaer fra snekkerfirmaet var Hamar kommune. De betale over 60.000 kroner for tjenester de aldri hadde fått.

Martin Wilisoo økonomisjef Hamar kommune

Økonomisjef Wilisoo forteller at de oppdaget de falske fakturaene etter at de var blitt betalt.

Foto: ANNE NÆSHEIM / NRK

– Dette skjedde for et par år siden, og da hadde vi et annet system. Fakturaene betales ganske fort, og da kan det tyde på at de har blitt betalt, uten at det skulle vært gjort, forteller økonomisjef i kommunen, Martin Wilisoo.

Har innført kontrollsystem

Han tror glippen har skjedd som følge av at mange de kjøper tjenester fra sender delfakturaer. Ettersom arbeidet da ikke er ferdig er det heller ikke mulig å sjekke hva som er gjort, forteller Wilisoo.

I ettertid har kommunen fått installert et elektronisk kontrollsystem som luker ut falske fakturaer.

Politiet fikk tak i saken saken da kommuner begynte å anmelde de falske fakturaene. Gjennom flere ransakinger hjemme hos mannen har politiet funnet ut av hvilke kommuner som er blitt forsøkt lurt.

– Politiet kom veldig tidlig på banen og kunne advare mange av disse kommunene, sier Røed.

Hedmarkingen har sittet i Frps lokalstyret i to kommuner, og har også vært varamedlem i kommunestyret i en hedmarkskommune. Han er nå medlem i et annet parti.

Svindlet privatpersoner

Politkeren er, i tillegg til kommunesvindelen, tiltalt for å ha solgt varer som telefoner, bøker og mynter til 48 personer på nett, uten å sende varene. Han er også tiltalt for å ha brukt falsk navn ved flere av svindelforsøkene.

Politiet har over lengre tid forsøkt å stanse mannen i å svindle, men uten å lykkes.

Richard Røed

Politiinspektør Richard Røed forteller at han ikke har opplevd lignende saker der så mange kommuner er blant de fornærmede.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Vi har vært hos ham mange ganger og tatt fra ham elektroniske hjelpemidler, blant annet en smart-TV, bare for å få stoppet ham. Det har vi tydeligvis ikke helt lykkes med, forteller politiadvokaten.

Nå har politiet fått på plass en tiltale mot mannen, og han kan risikere flere år i fengsel dersom han blir dømt.

Wilisoo i Hamar kommune syns det er dumt at de må bruke så mye ressurser for å unngå å bli svindlet.

– Men vi har et stort ansvar for skattebetalerne, så vi må hele tiden være på vakt.

Det har ikke lykkes NRK å få kommentar fra mannens advokat.