– Jeg har en annen arbeidsplass nå, og har ingen ting å gjøre med det laget som han har rundt seg i det daglige, sier Hilde Ågot Valleraune.
Hun og Anders Gjestvang sitter tett ved siden av hverandre og holder hender. De ser ut som et hvilket som helst forelsket par, men slik er det ikke.
Anmeldt
De møttes som omsorgsarbeider og bruker. Anders er funksjonshemmet, Hilde er omsorgsarbeider i Lillehammer kommune. For et år siden fant de kjærligheten.
– Dette burde være en gladsak, ikke ende i en overgrepssak, sier Anders Gjestvang.
Foto: Geir Bernhard Randby / NRKDe brukte et par år på å bli bedre kjent, og da de skjønte at det de hadde sammen trolig var mer enn bare vennskap, valgte Hilde å være åpen overfor sin arbeidsgiver, Lillehammer kommune.
– Jeg har valgt å gå riktige tjenestevei og være ærlig fra første dag. Jeg mener at ærlighet burde belønnes og ikke straffes. Jeg trodde ikke at det skulle bli så ille som dette her, sier hun.
For Hilde er nå klaget inn til Helsetilsynet for å ha et forhold til en pasient. Kommunen valgte nemlig å rapportere forholdet til Fylkesmannen, som igjen sendte saken videre til Helsetilsynet.
– Jeg synes ikke at jeg har fortjent å bli meldt til Helsetilsynet. Jeg synes i mine øyne, og i mange andres øyne, at jeg ikke har gjort noe galt, sier Hilde.
SE VIDEO:
– Burde vært en gladsak
Hun trodde det var greit da hun skiftet til et annet arbeidslag, slik at hun ikke lenger jobbet med Anders, samt at hun sa ifra til kommunen. Nå er både Hilde og Anders fortvilt over situasjonen.
– Alle i min omgangskrets synes at dette er en gladsak, som alle parter burde satt pris på. Isteden har det da blitt en overgrepssak fra Hilde med meg som et uskyldig offer. Jeg synes at kommunen også bør se på dette som en gladsak på vegne av begge to, sier Anders Gjestvang.
Han synes at åpenheten de har vist overfor kommunen bør gagne paret, ikke straffe dem.
Hilde Ågot Valleraune synes det er tøft å gå og vente på svar fra Helsetilsynet.
Foto: Geir Bernhard Randby / NRK– Det er to stykker som har blitt glad i hverandre og som har funnet kjærligheten. At vi har gått så riktig fram som vi har gjort burde faktisk styrke vår sak, og ikke gjøre det til en overgrepssak som det nå har blitt etter hvert, sier han.
Anders får støtte fra Hilde som mener kommunen har overreagert i saken.
– Jeg synes de har problematisert en filleting. Jeg har bare vært ærlig, og det mener jeg burde belønnes. Jeg ser jo ikke på Anders som min pasient lenger. Vi må jo få lov til å bli glad i hverandre, så hvor lang tid må det gå før vi kan gå ut med det, undrer Hilde.
Kommunen kan ikke si noe
Lillehammer kommune har taushetsplikt og kan ikke kommentere saken, sier Kjersti Morset.
Foto: Geir Bernhard Randby / NRKLillehammer kommune kan ikke kommentere den aktuelle saken på grunn av taushetsplikt.
– På generell basis kan jeg si at når vi får informasjon som vi mener at Fylkesmannen bør se på så sender vi det dit, så tar de igjen sin vurdering. Kommunen er underlagt taushetsplikt, men når en part gir uttrykk for ting i media så er ofte bildet mer nyansert, sier kommunikasjonssjef i Lillehammer kommune, Kjersti Morset.
Venter på svar
Fortsatt ligger saken hos Helsetilsynet. Svaret Hilde og Anders har fått fra tilsynet er at behandlingstiden er på seks måneder.
Nå har det gått ti måneder og fortsatt har de ikke hørt noe fra Helsetilsynet. Hilde vet ikke om hun mister jobben sin på grunn av kjærligheten.
– Vi er på tur til å bli samboere. Jeg håper på et langt og lykkelig liv sammen med Anders. Jeg vil ikke gå igjennom livet med en følelse av å være en kriminell. Det synes jeg ikke at jeg har fortjent, sier Hilde.