Ordføreren nektet å forklare seg

Da politiet ville konfrontere Rune Øygard med nye opplysninger i overgrepssaken nektet han å møte til avhør.

Øygard 2

Rune Øygard nektet å la seg avhøre på nytt.

Foto: Meek, Tore / Scanpix

– Øygard skulle svare på spørsmål hvis det var nye opplysninger på bilder eller sms-er. Det var det ikke.

Det sier advokaten til den overgrepstiltalte Vågå-ordføreren, Mette Yvonne Larsen.

Mette Yvonne Larsen

Advokat Mette Yvonne Larsen.

Foto: NRK

I februar kom rapporten fra KRIPOS etter at Rune Øygard fikk sin mobiltelefon beslaglagt. Da ønsket politiet å avhøre ham på nytt.

– Han ønsket ikke å la seg avhøre. Politiet fikk et brev der han gjennom sin forsvarer meddelte at det ikke ble snakk om noe nytt avhør, sier statsadvokat Thorbjørn Klundseter til VG Nett.

Mener statsadvokaten villeder

Statsadvokaten mener det er uheldig at Øygard ikke har kunnet opplyse mer til etterforskerne, og at han nå må bruke mer tid i retten til spørsmålene.

– I en sak som er under etterforskning vil det alltid dukke opp opplysninger som enten kan være nye eller at de kan stå i et annet lys. Og da er det svært uheldig at Øygard har mistet retten til å kommentere de eventuelle bevisene.

Det reagerer Larsen sterkt på.

– Han mistet aldri sjansen til å forklare seg, så det er kjedelig at en erfaren statsadvokat villeder om reglene i en strafferettsprosess. Det er i retten en sak iretteføres – ikke hos politiet.

Søker permisjon

Fredag kveld opplyste Larsen at Vågå-ordføreren søker om permisjon fra vervet, og kommunestyret skal nå ta stilling til saken.

Ordføreren fra Arbeiderpartiet er tiltalt for flere seksuelle overgrep mot en jente, blant annet samleie før hun fylte 14 år. Strafferammen er 15 års fengsel.

Tiltalen mot ham ble forkynt denne uken.