Hopp til innhold

Krever 260 000 i erstatning for jenta

Bistandsadvokaten til den fornærmede i Øygard-saken krever en erstatning på 260.000 kroner for 17-åringen. Rune Øygards dårlige håndtering av saken har vært en ekstra belastning for jenta, sier hun.

Nina Braathen Hjortdal

Nina Braathen Hjortdal sier jenta som Rune Øygard skal ha forgrepet seg på har fått ødelagt sin ungdomstid.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

Etter fire uker med bevisførsel og prosedyrer ble Øygard-rettssaken avsluttet fredag. Siste rettsdagen var det bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal som fikk ordet.

Hun argumenterer for hvorfor et relativt høyt erstatningsbeløp på 260.000 kroner er rimelig for jenta, som Øygard angivelig skal ha forgrepet seg på et femtitalls ganger.

Hjortdal legger vekt på hvordan jenta har hatt det etter at de påståtte overgrepene tok slutt, etter anmeldelsen mot Øygard. Hun forteller om en jente som har det svært vondt, og som sliter med mareritt.

– Marerittene er det tiltalte, Øygard, som dukker opp i, forteller Hjortdal.

Kritiserer Øygard for å klandre jenta

Hjortdal viser til erstatningsdommer fra lignende overgrepssaker, der det har blitt utbetalt summer på rundt 150.000 kroner i oppreisning. Påstanden om 260.000 kroner tar høyde for det ekstraordinære i saken, sier hun.

Øygard selv nekter straffskyld i saken.Hans forsvarere mener følgelig at det ikke er grunnlag for å kreve erstatning, og sier fredag attiltalte bør frifinnes fra erstatningskravet.

Øygard har håndtert saken på en så dårlig måte at det har vært en ekstra belastning for jenta, ifølge jentas bistandsadvokat.

Hun viser til at den overgrepstiltalte 53-åringen under sin forklaring i retten la skylda for «griseprating» på Skype over på ungjenta.

– Det er litt trist at det er en jente på 14 år som skal være ansvarlig for dette. (..) Hun ble dratt rett inn i en voksen verden der hun ikke hadde mulighet til å bli en likeverdig aktør, argumenterer Hjortdal.

– Det er trist at hun skal bli fratatt en naturlig ungdom og en naturlig omgangskrets, legger Hjortdal til.

Fornærma jente Øygard-saken

Den fornærmede jenta får trøst av en venninne i starten av rettssaken, som går i Sør-Gudbrandsdal tingrett i Lillehammer.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Belastende utspill fra kjendis-vitner

Det er også kritikkverdig at Øygard har kalt inn perifere vitner som utelukkende har hatt som formål å svekke jentas troverdighet, mener bistandsadvokaten.

Hun viser blant annet til kjendisfotografen Morten Krogvold og den profilerte PR-rådgiveren Elizabeth Hartmann.

Hartmann sa under sitt vitnemål at hun tror på Øygard, og mener jenta ikke passer inn i det typiske overgrepsoffer-bildet. Krogvold har tidligere uttalt at «Hvis Rune Øygard er skyldig i dette, så blir jeg den første astronauten på Pluto».

– Flere har vært overbevist om at jenta har kokt sammen en løgnhistorie. (..) Krogvold var tidlig ute med sitt famøse utspill. Hva gjør det med en jente på 16 år som er utsatt for overgrep? poengterer bistandsadvokaten, med blikket rettet mot dommerne.

– Ikke en huskekonkurranse

Hjortdal ga også et stikk til Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen, som under sin prosedyre torsdag trakk frem den fornærmede jentas manglende minner om overgrepene som et svekkende moment i overgrepssaken mot Øygard.

– Det første overgrepet slik fornærmede har forklart det, var ikke viljestyrt fra fornærmedes side, men et klassiske overgrep. Vi driver ikke med huskekonkurranse i en straffesak. Fornærmedes skildring av ubehaget har vært lik hver gang, påpeker Hjortdal.

Hjortdal mener det er forståelig at jenta ikke kan huske alle detaljer, ettersom overgrepene skal ha skjedd over en periode på to år, det første overgrepet skal ha skjedd da jenta var 13 år gammel, og fordi det har vært en rekke overgrep.

– Så mange overgrep at det har vært umulig å fastslå nøyaktig hvor mange, understreker bistandsadvokaten.

– Har misbrukt ordfører-vervet

Hjortdal avviser også Larsens mange påminnelser om at det er privatpersonen Øygard som er tiltalt i saken, ikke ordføreren. Hun mener Øygard både har misbrukt jenta og misbrukt sitt tillitsverv i Vågå kommune.

Det er vanskelig å skille mellom privatpersonen Øygard og Øygard som ordfører. Rune Øygard har misbrukt sin stilling som ordfører, sier Hjortdal.

Prosedyrene om skyld og straff ble avsluttet torsdag ettermiddag, med at partene ba om henholdsvis full frifinnelse og fire års fengsel.

Verken Øygard eller jenta ønsket fredag å benytte seg av retten til å få ordet en siste gang før saken tas opp til doms.

Dommen faller trolig mot slutten av november. Eksakt dato er enda ikke satt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.