Hopp til innhold

Kan bli ordføreropprør mot vaksinefordeling

Oslo og andre byer som nå får flere vaksiner bør få ned smittetallene i løpet av de nærmeste ukene. Hvis ikke kan det bli opprør blant distrikts-ordførere.

Linda Døsen bekymret for legesituasjonen

UTRYGGE: Ordfører i Rendalen, Linda Døsen (Ap), sier mange venter på vaksinen og føler seg utrygge nå som det tar lengre tid.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Rendalen kommune i Østerdalen er en av mange små kommuner som får mellom 30 og 40 prosent færre vaksinedoser, mens Oslo får 43 prosent flere doser til sin befolkning.

FHI starter nå med å gi flere vaksinedoser til spesielt smitteutsatte områder.

Mange her venter på vaksiner og er veldig opptatt av når de får den. At vi får færre doser skaper en utrygghet i befolkningen, sier ordfører i Rendalen, Linda Døsen (Ap).

Kommunen har en stor andel eldre men har hatt lite smitte av covid-19.

En omvendt belønning

Linda Døsen forteller at tilliten til myndighetene blant de 1800 innbyggerne i kommunen er blanda etter vaksinefordelingen. Noen har stor troverdighet til at myndighetene gjør det beste for alle, mens andre mener det som nå skjer er en form for omvendt belønning.

Jeg kommer til å følge nøye med de nærmeste ukene for å se om denne nye fordelingspolitikken har ønska effekt, sier hun.

Hvis ikke smittetallene går ned vil hun alliere seg med andre ordførere i samme situasjon som Rendalen. Hun mener at hvis det ikke har noen effekt må myndighetene gå tilbake til den fordelingen av vaksiner som var tidligere.

Solidarisk måte å gjøre det på

Rendalsordføreren får ikke med seg partikollega i Ringsaker på det opprøret. Ordfører Anita Ihle Steen (Ap) mener fordelingen som nå er gjort er en solidarisk måte å gjøre det på.

I Oslo har de jo strengt tatt brukt hele verktøykassa som finnes nå og likevel er det høye tall. Da må man bruke de midler som finnes for å få bedre kontroll, sier hun.

Ordfører i Ringsaker, Anita Ihle Steen.

HELT GREIT: Ordfører i Ringsaker, Anita Ihle Steen, synes det er naturlig at Oslo får større andel av vaksinedosene. Hun mener de har prøvd alt for å få ned smitten og da må man bruke de midler som finnes.

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK

Ringsaker er med 33 000 innbyggere den største kommunen i Innlandet, og har tidligere hatt smitteutbrudd men har få smitta nå. Ihle Steen stoler på FHI sine vurderinger.

– Vi ser jo at situasjonen i Oslo er mer krevende enn den er for eksempel i Ringsaker nå, sier Ihle Steen.

Hun mener at hvis man får kontroll på situasjonen i Oslo vil det også være en fordel for Ringsaker som ligger 14 mil fra Oslo og dermed har mange som pendler til og fra hovedstaden.

Statsforvalteren i Innlandet stoler på de faglige rådene som FHI har gjort. Flere av de smittetilfellene som blir påvist i Innlandet, er importsmitte fra andre områder.

Vi får fortsatt rundt 97 % av de de dosene vi var satt opp å få i kommunene i Innlandet, sier Asbjørn Lund.

Anita Ihle Steen mener trykket heller burde være på at Norge får flere vaksiner inn i landet.

Vi er jo utålmodige alle sammen og ønsker jo oss flere vaksiner, sier hun.

Hun håper det kommer flere vaksiner utover våren så de får satt i gang med massevaksinering.

Flere saker fra Innlandet