Hopp til innhold

Har funnet en sammenheng mellom de smittede rundt Mjøsa

Mange av de smittede i kommunene Innlandet er tilknyttet afrikanske miljøer i de ulike kommunene. De nyeste smittetilfellene på Gjøvik er blant disse og har vært i karantene den siste tiden.

UTBRUDD: Flere hundre personer er satt i karantene i Innlandet den siste uken etter smitteutbrudd i flere Mjøsbyer.

Saken oppdatert fredag klokka 16.45:

Til sammen er nå 32 personer på Gjøvik smittet av koronaviruset. Fem kommuner er rammet av et større koronautbrudd i Innlandet. Fredag ble seksten nye tilfeller bekreftet på Gjøvik, seks på Hedmarken og to i Elverum.

Ifølge ordføreren har de nå funnet ut at smitten har spredd seg gjennom sosial omgang mellom folk som tilhører dette miljøet i ulike kommuner i mjøsregionen.

– Ut fra smittesporingen vi har gjort nå kan vi konstatere at smitten i all hovedsak er knyttet til afrikanske miljøer i kommunen vår og den sosiale omgangen, sier ordfører Torvild Sveen i Gjøvik.

Hamar kommune meldte i går at ett av stedene det har vært smitte der, er ved Mama Africa frisør. Smittesporingsteamet i Hamar bad om å få kontakt med dem som hadde vært innom frisøren mellom 15. og 20. oktober.

Det er også smittede i Gjøvik kommune som ikke tilhører dette miljøet. Ordføreren sier de har god kontroll på hvordan disse har fått viruset.

– Men det er ikke et klart bilde av hvor smitten kommer fra i utgangspunktet. Så vi fortsetter med smittesporing og testing, sier han.

Sveen forteller at teststasjonen i Gjøvik kommer til å være åpen gjennom hele helgen. De har de siste dagene testet over 500 personer og har fremdeles rundt 300 personer i karantene.

Samarbeid mellom kommunene

Kommuneoverlege, Siri Fuglem Berg sier de venter på svar på over mange tester som er tatt de siste dagene og forventer at noen av prøvene er positive. Kommunen jobber sammen med Østre- og Vestre Toten, samt Ringsaker om smittesporing etter at 27 personer den siste uken er bekreftet smittet på Gjøvik.

– Jeg fikk akkurat melding om syv nye tilfeller nå, forteller kommuneoverlegen til NRK fredag formiddag.

Totalt har elleve personer fått påvist smitte i Gjøvik det siste døgnet. Kommunen har satt alt tilgjengelig mannskap i arbeid med smittesporing.

– Jeg kan ikke utelukke at det kommer nye tiltak. Jeg håper at vi klarer å spore dette tilbake til de som er i karantene, sier ordfører Torvild Sveen (Sp).

Gjøvik kommune Rådhus

VENTER PÅ SVAR: På Gjøvik ventes mange prøvesvar i løpet av fredag.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

Flere skoler berørt

Både Hamar, Ringsaker, Stange, Østre Toten og Gjøvik er rammet av utbruddet som nå pågår rundt Mjøsa. Den siste uken er over 250 er satt i karantene på Gjøvik. På Hamar ble fem nye smittetilfeller påvist på torsdag. Fredag bekrefter kommuneoverlege Kjetil Egge at det er påvist seks nye tilfeller på Hedmarken.

– Situasjonen er uoversiktlig, sier Egge som ber folk om å unngå festing og store ansamlinger i helgen.

Over 80 elever ved tre videregående skoler på Hedmarken er satt i karantene etter mistanke om koronasmitte. Hamar Katedralskole holder stengt på grunn av mistanke om smitte og ei klasse er satt i karantene. Det samme er tilfelle på Jønsberg videregående skole i Stange.

– Dette ser ut til å bli en travel dag, sier kommuneoverlege i Ringsaker, Stange, Løten og Hamar kommune, Cecilie Blakstad Eikenes.

Også flere brukere av hjemmetjenesten i Hamar er satt i karantene etter at en ansatt testet positivt torsdag. I Ringsaker har to skoleelever testet positivt på Ringsaker videregående skole og to klasser er satt i karantene.

– Et alternativ for elevene er nå å få undervisning på Teams, forteller rektor Kjell Åge Bjørsrud.

– Situasjonen rundt Mjøsbyene er litt uoversiktlig, sier Endre Hjelseth, sikkerhets- og beredskapssjef i Innlandet fylkeskommune.

Han mener det er urovekkende at kommunene ikke har full kontroll på smittespredningen.

– Det betyr at vi hele tiden må følge med og vurdere hvilke tiltak vi skal iverksette, forklarer Hjelseth.

Hamar katedralskole

SKOLEN STENGT: Hamar katedralskole holder stengt i dag på grunn av sterk mistanke om koronasmitte.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK