Hopp til innhold

Ønsker seg lagkamerater

25 år gamle Torstein Aanekre vil spille kjelkehockey, men mangler lagkamerater.

– Det må være flere der ute som liker action, sier han.

Torstein Aanekre i Kristins Hall, Lillehammer
Foto: Jorun Vang

Sugen på fart og spenning

Den lille kjelken skyter fart bortover isen i Kristins hall på Lillehammer. Torstein Aanekre har fått låne utstyr av OL-anlegget og nå pigger han med hockeykøllene bortover isen.

– Kjempeartig, gliser 25-åringen fra Hundorp og tar en skikkelig skrens for å snu kjelken.

Torstein Aanekre har alltid vært aktiv og likt fart og spenning. For ti år sia ble han lam i beina etter ei ulykke. Det ble en brå overgang fra en aktiv tilværelse med snowboard og kretslag i fotball til rullestol og rehabilitering.

Under opptreningen på Sunnaas fikk Aanekre smaken på rullestolbasket og håndball. Hjemme i Gudbrandsdalen bygde han og kamerater om rullestoler og danna basketballag. De gjorde det så godt at de ble uoffisielle norgesmestre i 2006.

Torstein Aanekre tester kjelkehockey

- Det var mye lettere enn jeg trodde, sier Torstein som prøver kjelken for første gang.

Foto: Jorun Vang

Nå er det kjelkehockey som frister.

– Det er en tøff idrett med fart og action, og det liker jeg, sier Torstein.

Møt Jan Roger i «Glimt av Norge»

Olympiatoppen satser på kjelkehockey

15 år og på landslaget

Nå håper han det finnes andre funksjonshemmede med samme interesser i Hedmark og Oppland som kunne ha lyst til å være med for å få til et kjelkehockeylag i Innlandet.

Torstein mener et slikt fellesskap vil bety mye for livskvaliteten. Han håper de kan få til et lag med sportslige ambisjoner, der de også kan utveksle råd og tips fra rullestolhverdagen.

Frir til kommunene

Også i Norges idrettsforbund er de opptatt av å få til et kjelkehockeylag i Mjøsområdet. Det er i dag 6 aktive kjelkehockeyklubber i Norge, og Heidi Bråten som er forbundets rådgiver for funksjonshemmede i Innlandet mener det burde være mulig å få til et lag også i Hedmark og Oppland.

– Her ligger forholdene tilrette med ishaller i alle de tre Mjøsbyene og eliteserielag i ishockey både i Hamar og Lillehammer, sier hun.

Nå sender hun i samarbeid med Norges ishockeyforbund en invitasjon til alle kommuner og idrettsutøvere de vet om i dag. Gjennom dette håper de å fange opp de som kan være aktuelle.

Hun understreker at dette blir et tilbud som vil kreve både god styrke og motivasjon til egentrening innimellom ukentlige treninger og samlinger.

På et klubblag kan også funksjonsfriske spille, men på landslag eller i internasjonale konkurranser, er kravet til spillerne at de må ha en fysisk funksjonshemming og et funksjonsnivå der sittebalansen er intakt.

Paralympisk idrett

Heidi Bråten

Heidi Bråten fra idrettsforbundet vil satse på kjelkehockey.

Foto: Jorun Vang

Heidi Bråten er med når Torstein Aanekre prøver kjelkehockey i Kristins hall på Lillehammer. Han er ivrig og spør ivrig om regler og forutsetninger. Heidi svarer så godt hun kan.

Begge håper de å få på plass et kjelkehockeylag i løpet av vinteren. I mars går startsskuddet for VM i kjelkehockey på Hamar . Der er Norges kjelkehockeylandslag kvalifisert som en av 8 nasjoner.

– Det hadde vært artig å oppleve VM sammen med lagkamerater på et eget kjelkehockeylag, sier Torstein. Han håper nå at det finnes flere der ute med ambisjoner om å bli god i en fartsfyllt idrett.

Er dette noe for deg, kan du sende en e-post til heidi.braten@idrettsforbundet.no