Hopp til innhold

Nyansatt kommunalsjef får dekket strøm og husleie

Lønnsavtalen for den nye plan- og utviklingssjefen i Øyer kommune vekker oppsikt, men den forsvares av rådmannen.

Rådmann Sveinar Kildal utenfor rådhuset på Øyer

TRENGER KOMPETANSEN: Rådmann Sveinar Kildal i Øyer vedgår at det er en spesielt god avtale for den nye sektorlederen. Men han mener det ikke har vært til å unngå fordi kommunen trenger denne kompetansen. (Arkivfoto.)

Foto: Arne Sørenes / NRK

Lønnsavtalen for den nye plan- og utviklingssjefen vekker oppsikt, og formannskapet har bedt om en orientering fra rådmannen. Gruppelederen for Arbeiderpartiet i Øyer, Lisa Kramprud, kaller prosessen rundt inngåelsen av avtalen for uhørt:

– Jeg synes det er uhørt at vi ikke har fått vite om avtalen før den er inngått. Jeg stiller meg ikke bak den avtalen. Skal vi begynne å inngå sånne avtaler med andre sektorledere i Øyer, så kommer vi ut i et forferdelig uføre tror jeg, sier hun.

Lisa Kramprud

– UHØRT: Gruppeleder for Arbeiderpartiet, Lisa Kramprud, stiller seg ikke bak lønnsavtalen som er inngått med den nye plan- og utviklingssjefen. (Arkivfoto.)

Foto: Privat

Hun mener det burde ha vært mulig å finne en annen løsning.

– Hvis jeg var sektorleder i Øyer for en annen sektor, og tjener vesentlig mindre enn det denne personen vil gjøre, så ville jeg reagert, sier Kramprud.

– En god pakke for henne

Den nyansatte plan- og utviklingssjefen kommer fra en stilling som utredningsleder i Oslo kommune. I avtalen får hun 820 000 kroner i lønn, samt betalt husleie i 18 måneder. I tillegg kjøper Øyer kommunen ut studieavgiften hennes som Oslo kommune til nå har dekket, en sum på 140.000 kroner. Vedkommende får også dekket strøm- og internettutgifter når hun begynner i Øyer 1. juni.

Rådmann Sveinar Kildal vedgår at det er en spesielt god avtale for den nye sektorlederen, men sier at det ikke har vært til å unngå.

– Det er jo en god pakke for henne, men det er også en god avtale for oss. Vi trenger den kompetansen hun har. Det har vært en lang og vanskelig prosess å finne riktig kandidat. Det er kjempevanskelig for oss i Innlandet å klare og skaffe den type kompetanse som vi er på jakt etter her, sier Kildal.

Også rådmannen har tidligere måttet tåle kritiske spørsmål til sin egen lønnsavtale med kommunen.

– Særs spesiell avtale

Kommunen har jaktet på en ny plan- og utviklingssjef i over ett år, og det har vært gjennomført to eksterne utlysningsrunder. Ordfører Mari Botterud fra Høyre sier kommunen har måttet strekke seg langt.

– Avtalen er jo særs spesiell. Nå ser vi egentlig hvor vanskelig det er å få tak i rett kompetanse, spesielt på teknisk side. Det kan jo synes som om dette er å strekke seg veldig langt - det er jo helt uvanlig på mange måter, sier Botterud.

Magne Lerø

MÅ BETALE: Redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse tror kommuner i større grad må bruke lønn som virkemiddel. (Arkivfoto.)

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse tror flere kommuner må forberede seg på å betale mer for å få tak i ansatte med rett kompetanse.

– Jeg tror vi kommer til å se flere slike avtaler fremover. Det er mange kommuner som virkelig er i behov av å skaffe seg kompetanse som de må betale mye for å få tak i. Det er for eksempel stor etterspørsel etter ingeniører, og da må man bruke lønn som et virkemiddel, sier han.

Flere saker fra Innlandet