FNs spesialutsending: – Et lite mirakel

Norsk Rødt Fe er i vinden i Bosnia. En tidligere bosnisk flyktning i Gjøvik arrangerte fredag en konferanse "som kan starte et nytt kapittel i Bosnia-Herzegovina."

Fra v.: Valentin Inzko, Jusuf Arifagic og Sverre Bjørnstad.

KONFERANSE MED HÅP: Fra v.: FNs spesialutsending Valentin Inzko, Jusuf Arifagic og Sverre Bjørnstad.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Torsdag åpnet Jusuf Arifagic verdens største NRF-fjøs med over 400 NRF-kyr importert fra Norge. Fredag arrangerte han en konferanse om Norsk Rødt Fe i Bosnia der bønder og næringsliv fra hele Balkan er representert.

– Bosniere må lykkes i Bosnia

I Bosnia er det mye historie, mye politikk, men ikke mye økonomi... La oss håpe at dette nå snur, og at dyktige mennesker herfra ikke bare har suksess i utlandet, men også i hjemlandet, sier Valentin Inzko, som er FNs spesialutsending til Bosnia.

Inzko karakteriserte konferansen som et lite mirakel.

Jeg tror han vil lykkes.

Sverre Bjørnstad, administrerende direktør i Geno

Selskapet Geno i Hamar, som driver avl av storfe, håper at etableringen av storfjøset og konferansen som fulgte etterpå, kan gi gode inntekter til selskapet.

– Dette ser lovende ut, men det er viktig å understreke at det kreves mye kompetanse for å få dette til å lykkes. Men det tror jeg Jusuf Arifagic klarer, sier Sverre Bjørnstad, administrerende direktør i Geno.

Adm. dir. i Geno, Sverre Bjørnstad

Adm. dir. i Geno, Sverre Bjørnstad, under NRF-konferansen i Bosnia.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Utstillingsvindu for Geno

– Dette kan bli et utstillingsvindu for oss på Balkan, i en region der det er over 2 millioner kuer. Det å satse videre på produksjon her er svært interessant for oss, vurdert ut fra helt vanlige forretningsmessige kriterier.

– Hvorfor bør bøndene her skifte over til NRF?

– NRF-kua er ei kostnadseffektiv ku med et høyt produksjonspotensiale. Det er mye som skal stemme hvis du skal drive med intensiv produksjon, og da er det viktig å ha ei ku som er lettstelt.

- Norge har også vært et fattig land

Jusuf Arifagic mener at det han har lært om norsk historie har vært god motivasjon mens forberedelsene har pågått.

– Jeg sier til andre bosniere at Norge også var et fattig land etter 2. verdenskrig, og at det er nordmenn som har bygget opp alt det vi har i dag i Norge.